Hlavní obsah

Jděte pěšky. Brutální zdražení parkovného na chorvatském letišti vyhnalo autobusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijeka

Pochoďák se zavazadly čekal po příletu do Chorvatska turisty na letišti Rijeka. Autobusy na ně kvůli zdražení parkování z loňských 15 eur (zhruba 370 Kč) na letošních 360 eur (bezmála 9000 Kč) nečekaly u východu z terminálu, ale až u brány letiště vzdálené několik set metrů.

Foto: Profimedia.cz

Centrum chorvatské Rijeky. Ilustrační foto

Článek

„Pokud to porovnáme s cenou za převoz cestujících autobusem z letiště do města Rijeka, který stojí kolem 300 eur (7 500 Kč), což zahrnuje autobus, řidiče, palivo, daně a další náklady, vyjde nám, že vjezd na parkoviště letiště je výrazně dražší než samotná doprava,“ uvedl portál dnevnik.hr.

Dopravci, kteří mají zajišťovat transfer turistů z letiště ležícího v těsné blízkosti městečka Omišalj na ostrově Krk do jejich hotelů, odmítají do areálu letiště jezdit.

To se týká i taxikářů: za sezonní povolení, které loni stálo 825 eur (zhruba 20 500 Kč) se letos platí téměř neuvěřitelných 1800 eur (44 900 Kč). Pro kyvadlovou a příležitostnou dopravu stálo loni roční předplatné 825 eur (44 900 Kč), letos je to 2900 eur (72 300 Kč).

Zároveň jsou to ceny, které jsou vyšší než v Lublani, Benátkách a na okolních letištích. Například na letišti v Zadaru můžete vjet autobusem na parkoviště, vyložit nebo naložit cestující během patnácti minut zdarma.

Zmrzlina v Chorvatsku nikdy nebyla dražší, stěžují si místní

Zahraniční

„My ale nemáme jinou možnost než našim hostům vysvětlit, že musejí jít pěšky,“ uvedla podle webu Novi list majitelka cestovní kanceláře Katarina Hauptfeldová.

Na starost má například desítky turistů, kterým musí zajistit odvoz z letiště do Opatije, odkud se vydají na plavbu lodí po Kvarnerském zálivu. „Požádali jsme je, aby šli pěšky. Že ty způsobené nepříjemnosti nahradíme doplňkovými službami během plavby,“ řekla Hauptfeldová.

Letiště Rijeka mimo nabídku

Některé cestovní kanceláře kvůli neúnosným nákladům dokonce přestaly letiště Rijeka svým klientům nabízet. „Letiště jsme jednoduše vyřadili z naší nabídky, protože nemůžeme nést náklady, které jsou vyšší než samotná cena transferu,“ sdělil spolumajitel cestovní kanceláře Damir Nahmijas.

Podle Hauptfeldové vedení letiště Rijeka „nerozumí své práci“ a nemělo by se vymlouvat na slabý provoz, který je donutil k takovému drastickému zdražení.

Tamní situace je ale podle Hauptfeldové neudržitelná. „Ti, co to letiště řídí, svojí práci nerozumí. Když je provoz slabý, tak by mělo být normální hledat všechny způsoby, jak ho zintenzivnit. Například umožnit bezplatné parkování pro vozidla, která přepravují turisty do jejich destinací,“ uzavřela.

Dovolená v Chorvatsku? Připravte se, bude to cenová jízda

Evropa

Výběr článků

Načítám