Hlavní obsah

Medvěděv podpořil návštěvou Jižní Osetii

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tbilisi

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv v pondělí poprvé navštívil Jižní Osetii. Tento gruzínský region na Tbilisi vyhlásil nezávislost, kterou Rusko po loňské válce s Gruzií podpořilo. Gruzie Medvěděvovu návštěvu označila za provokaci.

Foto: Alexander Zemlianichenko/Pool , Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Medvěděv se v Cchinvali setkal s jihoosetským prezidentem Eduardem Kokojevem a později navštívil ruskou vojenskou základnu. Zdůraznil potřebu vzájemné spolupráce a potvrdil, že Jižní Osetie má ruskou podporu.

Gruzie Medvěděvovu návštěvu označila za provokaci, která se ale podle ministra pro obnovu Temura Jakobašviliho dala čekat. Gruzínský prezident byl mezitím v Turecku, kde se účastnil podpisu mezivládní dohody o plynovodu Nabucco, který má ze střední Asie přivádět plyn do Evropy, přičemž obejde Rusko. [celá zpráva]

Gruzie se pravděpodobně stane tranzitní zemí.

Konflikt Ruska s Gruzií se udál loni v srpnu. Po pokusu Tbilisi ovládnout separatistickou Jižní Osetii a Abcházii se do situace vložila ruská armáda a během pěti dní gruzínské oddíly vytlačila do vnitrozemí. Rusko následně uznalo samostatnost obou regionů při jeho jižní hranici.

Reklama

Související články

EU odmítla uznat výsledky voleb v Osetii

Evropská unie považuje nedělní parlamentní volby v Jižní Osetii za nelegitimní a neuznává ani jejich výsledky, oznámilo v pondělí české předsednictví EU. Za...

Výběr článků

Načítám