Hlavní obsah

Nabucco podepsáno, Evropa chce plyn bez Ruska

• Aktualizováno

Zástupci Turecka a čtyř členských zemí Evropské unie v pondělí podepsali mezivládní dohodu o plynovodu Nabucco, který má přivést plyn z oblasti Kaspického moře a Středního východu do Evropy. Informovala o tom agentura AP. Plynovod má snížit energetickou závislost Evropy na Rusku.

Článek

Premiéři Turecka, Rakouska, Bulharska, Rumunska a Maďarska podpisem dohody umožnili, aby plynovod procházel přes jejich území. První dodávky plynu by měly protéct v roce 2014, trasa by měla do Evropy přepravit ročně 31 miliard metrů krychlových.

Nabucco má přivést zemní plyn přes Turecko a jihovýchodní Evropu do Rakouska. Z tamní přijímací stanice Baumgarten bude plyn proudit do dalších zemí západní Evropy. Podle mezivládní dohody bude moci šest partnerských zemí projektu, mezi které patří i Německo, odebrat pro svoji potřebu až 50 procent plynu, který plynovodem poteče.

Foto: ČTK

FOTO: ČTK

Projekt Nabucco podporuje především Evropská unie. Rusko, jehož území obejde, proti němu vystupuje. Moskva se totiž obává, že ztratí svou pozici klíčového dodavatele surovin pro Evropu. Rusko tak počítá s vlastními projekty, plynovod South Stream má přivést do jihovýchodní Evropy ruský plyn mimo území Ukrajiny, Nordstream má surovinu přepravovat z Ruska do Německa po dně Baltského moře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám