Hlavní obsah

Sarkozy povolal do vlády Mitterrandova synovce

Právo, DPA, BBC, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Šéf Elysejského paláce Nicolas Sarkozy výrazně zrekonstruoval vládu, do níž jako nového ministra kultury povolal na místo Christine Albanelové Frédérika Mitterranda, synovce někdejšího socialistického prezidenta.

Foto: Profimedia.cz

Frederic Mitterrand

Článek

Spisovatel a filmař Frédéric Mitterrand byl dosud ředitelem prestižní Francouzské akademie v Římě, jedné z nejváženějších kulturních institucí země galského kohouta v zahraničí. Komentátoři hodnotí jeho dosazení na ministerstvo kultury jako další snahu Sarkozyho vnést nejistotu do opoziční Socialistické strany (PS). Ti totiž jeho strýce Francoise Mitterranda dodnes ctí jako svého otce zakladatele, který jako jediný socialista v období páté republiky (od roku 1958) dokázal zvítězit v prezidentských volbách.

„Je to úlovek. Veřejnost to může zmást,“ postěžoval si bývalý dlouholetý šéf PS Francois Hollande. Konzervativec Sarkozy získal do vlády už po svém zvolení v roce 2007 pár prominentních socialistů, především Bertranda Kouchnera jako ministra zahraničí.

Ten si svou pozici v čele diplomacie udržel, zato státním tajemníkem pro evropské záležitosti se stal místo Bruna Le Mairea poslanec Pierre Lellouche.

Rekonstrukce vládního týmu, v pořadí už třetí za Sarkozyho, postihla i řadu dalších resortů. Změny jsou rozsáhlejší, než se očekávalo - v kabinetu premiéra Francoisse Fillona se objevilo celkem osm nových tváří.

Kontroverzní Datiová odešla do Štrasburku

Významná změna nastala v čele ministerstva spravedlnosti. Jeho čelo opustila kontroverzní Rachida Datiová, kterou francouzský tisk „propíral“ kvůli její slabosti pro drahé šperky, odvážné dekolty a četné konflikty s podřízenými a soudcovským stavem.

Datiovou, která se stala poslankyní Evropského parlamentu, vystřídala dosavadní ministryně vnitra Michele Alliotová-Marieová. Tu zase nahradil Brice Hortefeux, který tak opustil ministerstvo pro migraci a jenž po resortu vnitra údajně už delší dobu usiloval.

Překvapením byl přechod oblíbené státní tajemnice při ministerstvu zahraničí pro lidská práva Ramy Yadeové na ministerstvo zdravotnictví, kde se bude specializovat na sport. Tato změna by mohla být podle tisku výsledkem konfliktu Yadeové se Sarkozym. Odmítla jej totiž poslechnout, aby usilovala o místo v Evropském parlamentu, jak se uvolila Datiová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám