Hlavní obsah

Špičky NATO se sjíždějí na summit k 60. narozeninám aliance

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk/Baden-Baden

V německém Baden-Badenu začíná v pátek konference Severoatlantické aliance. Summit bude pokračovat v Kehlu a francouzském Štrasburku, kde se připomene 60. výročí vzniku NATO. Na programu je mimo jiné zvolení nového šéfa a přivítání dvou nových členů. Zúčastní se i americký prezident Barack Obama.

Článek

Obama stejně jako další přední lídři aliance dorazili ze čtvrteční ekonomické konference skupiny zemí G20 v Londýně. Obamovo letadlo Air Force One přistálo ve Štrasburku krátce po jedenácté hodině.

Ve Štrasburku se ještě nejedná, nepokoje v ulicích však naplno vypukly už ve čtvrtek a pokračovaly i přes noc. Policie během nich zadržela 300 lidí. Maskovaní demonstranti zapalovali popelnice a rozbíjeli autobusové zastávky. Policie na ně nasadila slzný plyn a gumové projektily. Zároveň úřady oznámily, že stále zadržují přes sto dalších protestujících, které zatkly už v předchozí den.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Protesty ve Štrasburku

:. Protesty ve Štrasburku

FOTO: Vincent Kessler, Reuters

Ve Štrasburku je připraveno 25 000 policistů. V pátek mají však protesty vrcholit v německém lázeňském městě Baden-Baden.

Hlavní rozpor: Afghánistán

NATO si připomíná 60 let od svého vzniku. Delegáti slavnostního sjezdu si zvolí nového šéfa, oficiálně přivítají návrat Francie do velících struktur, přijmou dva nové členy Albánii a Chorvatsko a budou se zabývat problémy v Afghánistánu, vztahy s Ruskem a dalšími tématy.

Za favorita na post nového šéfa NATO je považován dánský premiér Anders Fogh Rasmussen.

Francie se do velící struktur vrací čtyřech dekádách. Zemi z velení NATO v roce 1966 vyvedl tehdejší prezident Charles de Gaulle s odůvodněním, že aliance omezuje její suverenitu. Opětovný návrat oznámil v březnu prezident Nicolas Sarkozy. [celá zpráva]

:. Manželé Obamovi po příletu do Štrasburku

FOTO: ČTK/AP

NATO se oficiálně rozroste na 28 členů. Fakticky se to stalo už ve středu, když zástupci Albánie a Chorvatska ve Washingtonu předali příslušné protokoly. [celá zpráva]

Původně se očekávalo, že by do aliančních řad loni v dubnu na summitu mohla být přizvána i Makedonie. Té se však nepodařil vyřešit spor s Řeckem o její jméno.

Spojené státy usilují, aby se prioritou pro NATO stal boj proti povstalcům v Afghánistánu. Prezident Barack Obama oznámil posílení o 17 000 vojáků a předpokládá se vyslání dalších posil. V tomto ohledu ale Obama hledá v rámci aliance marně následovníky, vůli vyslat do Afghánistánu posily avizovala zatím jen Británie, francouzský prezident Nicolas Sarkozy to odmítl. [celá zpráva]

Na pořad jednání se pravděpodobně dostane i plán umístění amerického protiraketového štítu ve střední Evropě. Žádný posun se ale nepředpokládá.

Reklama

Výběr článků

Načítám