Hlavní obsah

Voják USA dostal za vraždu Iráčanů 35 let vězení

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilseck

Americký vojenský soud na základně v jihoněmeckém Vilsecku poslal na 35 let za mříže vojáka, který předloni v Iráku zavraždil čtveřici iráckých vězňů. Zastřelení Iráčanů a vhození jejich těl do vodního kanálu v Bagdádu mělo být pomstou za dřívější smrt dvou vojáků zabitých na patrole.

Foto: Thaier al-Sudani, Reuters

Američtí vojáci v Iráku. Ilustrační foto.

Článek

Sedmadvacetiletý seržant Joseph Mayo byl už dříve uznán vinným z úkladné vraždy a spiknutí za účelem spáchat úkladnou vraždu. Za mřížemi musí strávit nejméně deset let, rozhodla v pondělí porota na základně Rose Barracks.

Mayo potvrdil soudu, že vojáci Iráčany zajali poté, co se jejich jednotka opakovaně stala terčem útoku povstalců. V budově, kde muže zadrželi, se údajně našlo množství zbraní a munice. Podle jednoho svědka panovaly v jednotce frustrace a strach.

Mayo porotě řekl, že si myslel, že zastřelení Iráčanů bylo v zájmu vojáků. Čtveřice se zavázanýma očima byla střelena zezadu do hlavy pistolí.

Joseph Mayo je jedním ze sedmi vojáků obviněných v souvislosti s vraždou. V únoru byl na doživotí odsouzen 28letý Joseph Leahy a dva další vojáci už dříve dostali menší tresty.

Za dva týdny začíná proces s Johnem E. Hatleym, nejvýše postaveným mezi obviněnými.

Reklama

Výběr článků

Načítám