Hlavní obsah

Francouzi nakupovali tuny kontaminovaného masa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Obchodní řetězce na severozápadě Francie prodaly v polovině měsíce zákazníkům téměř dvě a půl tuny masa kontaminovaného vysokým obsahem bakterií Escherichia coli, která může způsobit zejména průjmové onemocnění. Oznámila to v úterý hygienická služba v departementu Manche na severozápadě země.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Řetězce evidovaly 42 osob, které trpěly průjmy a bolestmi hlavy patrně následkem požití kontaminovaného masa. Obchodníci se zároveň brání, že nebylo zjištěno s úplnou jistotou, že negativní následky na zdraví měly na svědomí právě jimi prodané steaky. Zdravotnické orgány oznámily, že zatím nikdo nebyl v důsledku toho hospitalizován.

Hygienici varovali před nebezpečím zákazníky, kteří nakupovali v obchodech Carrefour, Déli a Monoprix v pařížském regionu a na severu a západě Francie. V ohrožení se ocitly "desítky tisíc konzumentů". Kontaminované maso pochází z jatek Socopa na severu země.

Escherichia coli je bakterie, která se v lidském trávicím ústrojí, zejména v tlustém střevu, běžně vyskytuje. V některých případech však může způsobit infekce. Kromě průjmových onemocnění také infekce močových a žlučových cest, případně zápaly plic. Bakterie může ohrožovat život dětí a starších lidí s oslabeným imunitním systémem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám