Hlavní obsah

Rusko a USA vyzvaly ke zničení raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko a Spojené státy vyzvaly všechny země ke zničení raket krátkého a středního doletu schopných nést jaderné hlavice. Měly by tak napodobit obě velmoci, které podobnou smlouvu podepsaly před 20 lety a postupně ji naplňovaly; nyní by se smlouva podle výzvy bývalých protivníků z dob studené války měla změnit v globální. Společnou deklaraci obou velmocí zveřejnilo v neděli v Moskvě ruské ministerstvo zahraničí.

Článek

Moskva a Washington tak vyjádřily znepokojení z rostoucího počtu zemí, včetně Íránu a Severní Koreje, které získávají technologie pro výrobu raket o doletu 5500 kilometrů. "Jsme přesvědčeni, že zřeknutí se pozemních raket krátkého a středního doletu a jejich úplné zničení posílí roli dohody z roku 1987 jako modelu pro posílení mezinárodní bezpečnosti," cituje agentura Reuters z dokumentu.

Smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) podepsali v prosinci 1987 prezident USA Ronald Reagan a sovětský prezident Michail Gorbačov. Smlouva vyústila ve zničení celkem 2692 raket dané kategorie.

Rusko nedávno pohrozilo jejím vypovězením kvůli nesouhlasu s americkými plány na stavbu protiraketového deštníku ve střední Evropě. Představitelé ruské armády ale později tvrdili, že nevidí důvod pro spěšné opuštění smlouvy INF.

Společné prohlášení vyzvalo "všechny země, jichž se to týká, jednat o možnosti udělení globálního charakteru tomuto významnému procesu tím, že se zřeknou ze země odpalovaných balistických i křídlatých raket s doletem 500 až 5500 kilometrů, což by vedlo ke zničení všech takových raket".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám