Hlavní obsah

Ukrajinští vojáci čekají na F-16, ruští na brokovnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatímco Ukrajina čeká na první stíhačky F-16 jako součást nedávného balíčku zahraniční pomoci schváleného americkým Kongresem, ruské pozemní síly se podle magazínu Newsweek potýkají s nedostatkem brokovnic. Zbraň, kterou by někteří experti zařadili do kategorie historická, potřebují, aby se vypořádali s tisícovkami nebezpečných malých ukrajinských dronů, s nimiž si se stávající výzbrojí moc nevědí rady.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Stíhačky F-16 portugalského letectva během Baltské letecké mise NATO.

Článek

Kyjev očekává první dodávku stíhacích letounů F-16 ze západních zemí letos v červnu až červenci. Do blížící se dodávky vkládá naději, že by mohla změnit dosavadní průběh války, která se už protáhla na třetí rok. Tyto vyspělé letouny, které by se podle Newsweeku měly na Ukrajině objevit v příštích několika týdnech, mají posílit vyčerpané ukrajinské letectvo a „poskytnout mu významnou výhodu proti ruským silám“.

„Ukrajinci doufají, že s americkými letouny ovládnou oblohu,“ konstatoval Newsweek.

Ruské síly se ale ještě předtím, než dorazí F-16, stávají stále zranitelnější vůči jiné vzdušné hrozbě, a to desítkám tisíc relativně levných a obratných ukrajinských dronů.

Mychajlo Fedorov, ukrajinský ministr pro digitální technologie, nedávno odhalil plány na výrobu tisíců bezpilotníků pro průniky na ruské území. Půjde hlavně o kamikadze drony s výbušninou schopné udeřit do vzdálenosti kolem 20 kilometrů od linie dotyku.

Hrozba zesílení každodenní smrtící záplavy přiměla podle Newsweeku ruské vojáky hledat rychlé řešení, třeba s použitím starých, již nemoderních zbraní. Nakonec na to přišli.

Potenciál brokovnic rozpoznali i američtí mariňáci

„Potřebujeme brokovnice, potřebujeme brokovnice,“ zvolal ruský voják, který se představil jako Dmitrij, na videu, kde popisoval potíže, které při použití standardních pěchotních zbraní s ukrajinskými drony má. Jeho spolubojovníci pak zaplavili sociální sítě výzvami ke svým spoluobčanům, aby vojákům do předních linií poslali brokovnice, které by ruským vojákům pomohly zbavit se „obtížného ničivého hmyzu“.

„(Ukrajinské) Drony nás neustále obtěžují a docházejí nám možnosti, jak se s nimi vypořádat. Brokovnice by pro nás na zemi výrazně změnily hru,“ řekl jeden z nich.

Brokovnice podle Newsweeku používají proti dronům také Ukrajinci a potenciál těchto zbraní rozpoznala i americká námořní pěchota. V dubnu při manévrech mariňáci z 2. praporu protivzdušné obrany pro nízkou nadmořskou výšku nacvičovali využití brokovnic „proti malým bezpilotním systémům do 25 kilogramů“.

„Brokovnice jsou všestranným a účinným nástrojem pro boj s drony, zejména v městském prostředí, kde mohou být tradiční systémy protivzdušné obrany méně účinné,“ vysvětlila americká armáda.

Impozantní dolet. Ukrajinský dron zasáhl ruskou rafinerii po 1500 km letu

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám