Hlavní obsah

Zelenského lidé „čistí“ tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský parlament včera na návrh prezidenta Volodymyra Zelenského definitivně odvolal z funkce Ivana Bakanova, šéfa Bezpečnostní služby Ukrajiny (tajné služby, SBU).

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O místo přišel také Bakanovův zástupce Volodymyr Horbenko. Zelenskyj v pondělí večer oznámil propuštění celkem osmadvaceti zaměstnanců tajné služby, napsal list Ukrajinska pravda.

Konflikt podle tohoto zdroje nazrával delší dobu. Zatímco v prezidentské kanceláři si prý stěžovali, že bezpečnostní složky odmítají „týmovou hru“, z tajné služby naopak zaznívaly hlasy o čistkách pod vedením Andrije Jermaka, šéfa prezidentské kanceláře a „šedé eminence nové ukrajinské politiky“.

Ukrajinci našli zranitelnost Rusů. Střelami HIMARS poškodili klíčový most

Evropa

Hlavy padají i v regionech. Zelenskyj odvolal Ruslana Hryhorenka, šéfa tajné služby v Sumské oblasti, v řadě dalších poboček došlo k rošádám. Serhij Lysak byl převelen z Žitomirské oblasti do Dnipropetrovské. Ředitele si vzájemně vymění také Poltavská (dosud Jevhen Borzilov) a Zakarpatská (Ivan Rudnickyj) SBU. Novým šéfem tajné služby v Charkovské oblasti byl jmenován Oleksandr Kuc.

V prezidentské kanceláři si prý stěžovali, že bezpečnostní složky odmítají „týmovou hru“

Již před týdnem Zelenskyj vyměnil ředitele oddělení vojenské kontrarozvědky SBU, Serhije Levčenka nahradil Oleksandr Dubrovin.

Kolaborace, nebo „nešikovné“ procesy?

Parlament v úterý také posvětil odvolání Iryny Venediktové, dosud první ženy v čele ukrajinské generální prokuratury. „Všichni poměrně dlouho očekávali konkrétní a možná i radikální výsledky očištění těchto dvou ­orgánů (SBU a generální prokuratury) od kolaborantů a vlastizrádců. Válka je tu už šestý měsíc a my stále narážíme na stohy případů takových lidí v obou ze zmíněných institucí,“ uvedl dříve Andrij Smyrnov z prezidentské kanceláře.

Kyjev nemá zájem o podmínky předběžné mírové dohody, stěžuje si Putin

Evropa

Podle nejmenovaného účastníka vyjednávacího týmu s Ruskem citovaného Ukrajinskou pravdou prý ale Venediktové podrazily nohy bleskové soudní procesy se zajatými ruskými vojáky, které ztížily proces vyjednávání o výměnách Ukrajinců v ruském zajetí včetně členů jednotky Azov.

Podle včerejšího vyjádření Davyda Arachamiji, šéfa parlamentní frakce Služebník lidu, Venediktová přejde do diplomacie. Podle zdrojů RBK-Ukrajina by se mohla stát velvyslankyní Ukrajiny ve Švýcarsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám