Hlavní obsah

Zbytečná smrt. Dvanáctiletý chlapec plnil výzvu na TikToku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Svět obletěla v sobotu zpráva o tom, že zemřel dvanáctiletý britský chlapec Archie Battersbee. Stalo se tak poté, co lékaři z rozhodnutí soudu odpojili mladíka od přístrojů, které ho udržovaly při životě. Proč ale vůbec upadl do kómatu? Jeho matka Hollie Danceová uvedla, že chlapec plnil nebezpečnou výzvu na TikToku.

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé se loučí s Archiem, který byl odpojen od přístrojůVideo: AP

 
Článek

Neexistuje dojímavější a děsivější příklad toho, co se může stát, než případ 12letého Archieho Battersbeeho, píše britský list The Daily Mail. List poukazuje na dřívější prohlášení jeho matky, že chlapec plnil výzvu nazvanou Blackout Challenge, v níž se uživatelé sítě snaží vyvolat mdloby nebo se dostat do bezvědomí.

Oficiální vyšetřovací zpráva sice žádnou výzvu z TikToku nezmiňuje, je ale zřejmé, že si mladík zranění způsobil sám. Matka totiž našla chlapce začátkem dubna doma v bezvědomí s páskem uvázaným okolo krku.

Podobné případy navíc nejsou vůbec ojedinělé. Letos v lednu se udusila při totožné „zkoušce odvahy“ teprve desetiletá dívka, když se doma v koupelně sama dusila pomocí pásku. „Neměli jsme ani tušení. Nevěděli jsme, že se takové hry účastní. Věděl jsem, že na TikToku se dívá na videa, na taneční choreografie. Ale takové zvěrstvo, to jsme si nedovedli představit,“ řekl deníku La Repubblica dívčin otec Angelo Sicomero.

V Itálii zemřela 10letá dívka po „zkoušce odvahy” na sociální síti

Evropa

Děti si evidentně myslí, že jde o neškodnou zábavu, ve skutečnosti je to ale velice riziková aktivita, jak upozorňuje Kamil Kopecký z projektu E-Bezpeci.cz.

„Podle nedávného výzkumného šetření Pavly Střílkové z Centra PRVoK Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci 86 % českých dětí o různých typech internetových výzev slyšelo a 17 % se do jejich plnění zapojilo. Z rizikovějších výzev si české děti vyzkoušely např. Cinnamon Challenge (skořicová výzva), ale také např. Salt and Ice Challenge (9,4 % dětí), při jejímž napodobování dochází k poleptání kůže působením ledu a soli,“ prohlásil Kopecký.

Dodal, že jako důvod plnění výzvy nejčastěji respondenti uváděli: Snahu zviditelnit se (nahrát video z plnění výzvy, získat pozornost publikace), být in, potlačit nudu, napodobit své přátele a vzory apod.

Foto: Profimedia.cz

Dvanáctiletý britský chlapec Archie Battersbee na přístrojích, které ho udržovaly při životě.

Lékaři se obrátili na soud

Od dubnového incidentu ležel Archie v kómatu týdny v londýnské nemocnici Whitechapel. Lékaři chtěli provést test mozkových funkcí, aby s jistotou určili, zda u chlapce nastala mozková smrt, rodiče to však nedovolili, což odstartovalo sérii soudních slyšení.

Koncem května soud určil, že lékaři vyšetření magnetickou rezonancí smějí provést. Prokázalo se při něm, že mozek vykazuje téměř nulovou aktivitu. Lékaři uvedli, že není šance na vyléčení pacienta a že by měl mít právo zemřít. Navrhli proto odpojení od přístrojů.

Odpojte ho, přikázal soud. Dvanáctiletý chlapec v kómatu zemřel

Evropa

Rodina ale byla proti, takže spor opět řešily soudy. Konečný verdikt, podle kterého lékaři měli chlapce odpojit od přístrojů, padl koncem července. Rodiče následně neuspěli ani se stížností u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

V pátek soud zamítl také žádost rodičů, aby jejich syn byl na sklonku života převezen do hospice. Soudkyně v rozsudku uvedla, že podle ní je v nejlepším zájmu dítěte, aby mělo tu nejlepší péči, a převoz do hospice by podle ní byl příliš riskantní.

Archieho matka Hollie Danceová oznámila, že chlapec zemřel v sobotu ve 12:15 místního času (13:15 SELČ), asi dvě hodiny poté, co nemocnice začala ukončovat jeho léčbu. „Jsem ta nejhrdější matka na světě. Byl to krásný chlapec a bojoval až do úplného konce,“ řekla Danceová novinářům před nemocnicí.

Foto: Profimedia.cz

Archieho matka Hollie Danceová truchlí před nemocnicí, ve které ležel její chlapec.

Anketa

Hlídáte aktivity vašich dětí na sociálních sítích?
Rozhodně ano.
17,7 %
Ano, ale pouze nárazově.
23 %
Ne, věřím v dobrý úsudek dítěte (dětí).
21,2 %
Moje dítě (děti) sociální sítě nemají.
38,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5279 čtenářů.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám