Hlavní obsah

Zavři zobák, vzkázal generál architektovi. Ve Francii se vyhrocují hádky o Notre-Dame

Ve Francii se vyhrotily hádky o to, jak přesně zrekonstruovat části pařížské katedrály Notre-Dame, kterou letos v dubnu poničil požár. Ty vyústily až do osobních urážek mezi architektem Philippem Villeneuvem, šéfem týmu odborníků rekonstruujících tuto významnou památku, a generálem Jeanem-Louisem Georgelinem, jenž řídí celou obnovu.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Hořící katedrála Notre-Dame. Zadní věž (vlevo) se později zřítila.

Článek

Příčinou sporu se stala ikonická věžička ve středu katedrály, která při požáru úplně shořela. Villeneuvův názor, že sanktusník je třeba obnovit v původní podobě, narazil na překvapivě výrazný odpor. „Musí mít současný charakter i vzhled,“ míní Georgelin. O zmodernizovaném vzhledu hovořil i prezident Emmanuel Macron.

„Buď se to zrekonstruuje v původní podobě, nebo beze mě,“ řekl Villeneuve televizi RTL. Generál Georgelin mu odpověděl velmi nediplomaticky: „Pokud jde o hlavního architekta, už dříve jsem řekl, že by měl držet zobák.“

Foto: Gigarama.ru, ČTK/AP

Pohled z ptačí perspektivy na vyhořelou katedrálu Notre Dame v Paříži

Katedrála Notre-Dame vzplála večer 15. dubna, oheň se podařilo uhasit až druhý den k ránu. Plameny kromě sanktusníku poničily také část klenby a střešní krytiny.

Prezident Macron krátce po neštěstí vyslovil přání, aby katedrála byla opravena do pěti let, což mnozí experti považují za nemožné. Macronovi kritici poukazují na to, že se prezident bude snažit dokončit opravy katedrály před zahájením olympijských her v roce 2024, které se budou konat v Paříži.

Klenby vyhořelé Notre-Dame se mohou stále zřítit, varuje architekt

Evropa

Kvůli rekonstrukci katedrály už stihli francouzští zákonodárci narychlo přijmout zvláštní zákon o opravách katedrály. Zákon obsahuje mnoho výjimek z památkářských i ekologických pravidel, čímž se stal terčem kritiky jak opozičních politiků, tak odborníků.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Chrám Notre-Dame v Paříži zachvátil v dubnu ničivý požár.

Peníze na její opravy nepůjdou jen od státu, nejrůznější jednotlivci a společnosti už přislíbili dohromady darovat více než 850 milionu eur (21,7 miliard korun).

Reklama

Související články

Požár katedrály Notre-Dame se podařilo uhasit

Požár pařížské katedrály Notre-Dame, která začala hořet v pondělí večer, se podařilo v úterý dopoledne zcela uhasit, uvedli hasiči. Budou dál v pohotovosti,...

Výběr článků

Načítám