Hlavní obsah

Záběry z Charkova ukazují, jak rozsáhlý byl ruský ranní raketový útok

Charkov
Aktualizováno

Při raketovém útoku na Charkov v úterý ráno zemřelo nejméně 10 lidí a dalších 20 bylo zraněno včetně jednoho dítěte, oznámila záchranná služba. Ruský úder zasáhl hlavní charkovské náměstí Svobody a poškodil několik klíčových budov. Od teď je Rusko teroristickým státem, tohle mu nikdo neodpustí, reagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila útok na budovu oblastní správy na náměstí Svobody v CharkověVideo: AP

 
Článek

„Raketa vypálená na centrální náměstí Charkova je otevřeným a neskrývaným terorem. Od této chvíle je Rusko teroristickým státem. To mu nikdo neodpustí. Nikdo nezapomene,” řekl v projevu národu Zelenskyj.

Raketomety proti obytným čtvrtím a škole. Ruská armáda se neštítí ničeho

Válka na Ukrajině

Na náměstí Svobody v centru Charkova na severovýchodě Ukrajiny byla zasažena opera, koncertní sál a vládní úřady. Nejméně 20 lidí včetně jednoho dítěte bylo zraněno, úřady se ale stále snaží upřesnit počet obětí.

První potvrzenou obětí byl indický student Navín Šecharappa, který v Charkově bydlel. V době, kdy raketa dopadla, si šel zrovna nakoupit jídlo. Indický premiér Narendra Modi osobně zatelefonoval rodině zemřelému, aby jí vyjádřil upřímnou soustrast.

Indie se přitom v Radě bezpečnosti OSN zdržela hlasování o rezoluci odsuzující Rusko za jeho agresi vůči Ukrajině.

Aktualizovaný počet mrtvých odpoledne oznámila tamní regionální záchranná služba. „Nejméně 10 lidí bylo zabito a více než 20 bylo zraněno,” stojí v prohlášení.

Maďarsko nepustí dodávky zbraní přes své území

Evropa

Ukrajinského prezidenta útok znechutil. „Na tom náměstí nebyly žádné vojenské cíle, nejsou ani v těch obytných čtvrtích Charkova, které jsou pod raketovou palbou,” řekl.

Článek jsme aktualizovali o počet obětí s odkazem na ukrajinskou regionální záchrannou službu.

Reklama

Výběr článků

Načítám