Hlavní obsah

Za chaos v Afghánistánu může i Trump, řekl jeho ministr obrany

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý americký prezident Donald Trump nese svůj podíl viny na současné situaci v Afghánistánu tím, že uzavřenou dohodu s islamistickým hnutím Tálibán v době výkonu své funkce podkopával. Ve vysílání stanice CNN to řekl ministr obrany Trumpovy vlády Mark Esper. Souhlasí s ním i někdejší poradce pro národní bezpečnost John Bolton. Kdyby byl Trump znovuzvolen, udělal by podle něj totéž, co Joe Biden.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Donald Trump hovoří ve svém golfovém klubu v Bedminsteru.

Článek

Esper v rozhovoru pro CNN prozradil, že Trump byl ve snaze stáhnout americká vojska neústupný, přestože Tálibán neplnil podmínky, ke kterým se v dohodě z února 2020 zavázal.

„Měl jsem obavy, že prezident Trump podkopává dohodu tím, že chce i nadále stahovat americké síly z Afghánistánu. A proto jsem na podzim – když vyzýval k návratu vojáků do Vánoc – vznesl námitku (...), abychom nepokračovali a nesnižovali počet vojáků pod 4500, pokud a dokud nebudou splněny podmínky ze strany Tálibánu,” řekl Esper, kterého Trump nakonec stejně krátce po volbách odvolal. Stahování vojsk však bylo pozdrženo.

Podle bývalého ministra obrany není pochyb, že kdyby ho tehdejší šéf Bílého domu neuposlechl, stalo by se už tehdy to, co se v Afghánistánu odehrává nyní. Esper zároveň zkritizoval současného prezidenta Bidena za to, že se snaží vinu za stav v Afghánistánu hodit na tamní bojové složky, které se Tálibánu fakticky vzdaly.

Trump by udělal totéž, tvrdí jeho poradce

O tom, který prezident nese jakou míru odpovědnosti za nepovedený odchod z Afghánistánu, se nyní ve Washingtonu vedou spory.

Došlo zde ke dvěma chybám. První je strategická chyba, že jsme se stáhli, což sice udělal Biden, ale Trump to plně podporoval. Kdyby byl Trump znovu zvolen, udělal by totéž.
John Bolton, bývalý Trumpův poradce pro národní bezpečnost

Spojené státy podepsaly s Tálibánem mírovou dohodu minulý rok v únoru ještě pod vedením prezidenta Donalda Trumpa.

Přepočítali jsme se, uznala americká vláda. Trump vyzval Bidena k rezignaci

Zahraniční

USA se zavázaly, že stáhnou svá i alianční vojska pod podmínkou, že islamisté výrazně omezí násilí, vstoupí do koaličních jednání s afghánskou vládou a zamezí nástupu teroristických organizací, jako je al-Káida.

Trump by to neudělal lépe, myslí si Bolton

Trump o víkendu vyzval Bidena k rezignaci. Podle něj by jeho vláda připravila odchod z Afghánistánu lépe. Na jeho slova už zareagovalo několik Trumpových spolupracovníků, která jeho slova korigují.

„Došlo zde ke dvěma chybám. První je strategická chyba, že jsme se stáhli, což sice udělal Biden, ale Trump to plně podporoval. Kdyby byl Trump znovu zvolen, udělal by totéž,” řekl v úterý bývalý diplomat a někdejší Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton.

Podle něj nese Biden odpovědnost primárně za způsob stažení, druhým dechem ale Bolton dodává, že Trumpova administrativa zřejmě žádné plány svým nástupcům nezanechala.

Tálibán Afghánistán neovládne, tvrdil americký prezident Biden. Má krev na rukou, viní ho kritici

Amerika

„Druhá otázka je: Proběhlo stažení tím nejlepším možným způsobem? A odpověď na ni zní: ne. Byla to katastrofa a bude jen hůř,” pokračoval Bolton. „Biden nese odpovědnost za zpackanou realizaci stahování, nemám důvěru v to, že by ji Trump provedl kompetentněji,” dodal na Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám