Hlavní obsah

WHO odvolala doporučení vyhnout se kvůli SARS Torontu

– TORONTO/PEKING

Světová zdravotnická organizace (WHO) od středy odvolala varování před cestami do kanadského Toronta. Generální ředitel Harlem Brundtland na tiskové konferenci oznámil, že v Torontu za uplynulý týden poklesl počet nemocných SARS a od posledního potvrzeného případu přenosu uběhlo již 20 dní. Čína však za uplynulých 24 hodin hlásí 11 úmrtí na SARS.

Foto: Jiří Šafránek

Účastníci exkurze budou mít k dispozici i stativové dalekohledy.

Článek

Toronto je nejpostiženější neasijskou oblastí: podle záznamů WHO se tam objevilo přes 140 případů nákazy a 20 pacientů zatím na SARS zemřelo.

Ve středu a ve čtvrtek proběhne v Torontu mezinárodní konference o SARS, jíž se mají zúčastnit experti z amerických středisek kontroly a prevence chorob a lékaři, kteří pacienty se SARS léčili.

V Číně dalších 11 obětí

Podle WHO již nemoc kulminovala v Hongkongu, Vietnamu a Singapuru, nicméně v Číně epidemie ještě nedosáhla vrcholu. Za posledních 24 hodin tu zemřelo jedenáct pacientů, 166 lidí bylo nově nakaženo. Devět úmrtí a 101 případů nemoci hlásí Peking, který je v současnosti vůbec nejzasaženějším místem na světě. Oznámilo to dnes ministerstvo zdravotnictví.

Ministerstvo rovněž uvedlo, že v metropoli zemřelo na SARS úhrnem 75 osob, což je více než v jakémkoli jiném postiženém regionu v Číně. Choroba tedy nyní sužuje Peking intenzivněji než jihočínskou provincii Kuang-tung, kde se loni v listopadu objevila.

Sedm nových případů úmrtí na SARS a 17 nových onemocnění hlásí Hongkong. Tamní vláda rovněž uvedla, že za posledních 24 hodin se dalších 32 nemocných vyléčilo.

Reklama

Související témata:

Související články

V Pekingu roste panika kvůli SARS

"Armáda obklíčila město", "je vyhlášen zákaz vycházení", "nejezdí vlaky z města", "nemocné svážejí do sběrných táborů na předměstí", takové a podobné poplašné...

Výběr článků

Načítám