Hlavní obsah

V Pekingu roste panika kvůli SARS

DPA, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

"Armáda obklíčila město", "je vyhlášen zákaz vycházení", "nejezdí vlaky z města", "nemocné svážejí do sběrných táborů na předměstí", takové a podobné poplašné zprávy se včera šířily Pekingem po telefonech, elektronickou poštou a textovými zprávami SMS.

Foto: Vratislav Konečný

andělská kaple, bohužel nedostupná

Článek

Lidé reagovali na vládní opatření proti šíření smrtelného zápalu plic, na nějž v Číně včetně Hongkongu včera zemřelo dalších jedenáct lidí a bylo hlášeno minimálně dvě stě nově nemocných.

Ve skutečnosti v rámci zpřísněných bezpečnostních opatření dostali jen studenti striktní příkaz neopouštět bez povolení Peking o májových prázdninách a silnice kolem hlavního města kontrolují pořádkové síly, aby se omezil pohyb obyvatel, zejména migrujících pracovníků. Na nádražích kvetl včera černý trh s jízdenkami, protože exodus z města přesto pokračuje.

Vyhlášena karanténa

Podle zvláštního dekretu všichni, kdo byli v kontaktu s nakaženými SARS, musí do karantény a všechny veřejné budovy, kde se případy nemoci u někoho vyskytly musí být uzavřeny. Takový osud stihl už druhou velkou pekingskou nemocnici Di-tchan, kde nemoc propukla u několika pacientů a lékařů. Nemocnici nyní hlídá neprodyšný policejní kordon a zařízení je napříště určeno výhradně k léčení pacientů s touto vysoce nakažlivou nemocí.

Panika se zmocňuje ale i těch, kteří jsou v nucené karanténě pro podezření z kontaktu s nemocným. "Jsme zavřeni s těmi, kteří možná SARS mají a mohou nás nakazit, to je hrozný pocit," svěřovali se novinářům.

Ode dneška se i na Čínských letištích, stejně jako tomu je už několik dní v Hongkongu, Singapuru a dalších zemích, bude měřit všem cestujícím teplota, která je vedle kašle,eventuálně střevních problémů, jedním z prvních symptomů nemoci, končící vážnými dýchacími problémy a u šesti pacientů ze sta smrtí. 

WHO: epidemie může nabýt hrozivého rozměru

Světová zdravotnická organizace (WHO) se obává, že SARS se v Číně může rozrůst v mohutnou epidemii a zachvátit i Indii a Bangladéš, které oficiálně nemoc dosud ušetřila. "Znepokojují nás země, o nichž víme, že nemají prostředky s epidemií bojovat," zdůraznil zástupce WHO Wolfgang Preiser na tiskové konferenci v Šanghaji. "Možná že v nich nemoc už je, jen to prostě nevíme," dodal.

Dvě úmrtí a dva nemocné například včera nečekaně ohlásil filipínský ministr zdravotnictví Manuel Dyarit. Podle něj se ale nakazili v kanadském Torontu, kde pracovali. 

Kromě toho, že epidemie paralyzuje chod hospodářství, přijde postižené státy draho i jinak. Čínská vláda včera oznámila, že na opatření proti SARS uvolňuje 3,5 miliardy jüanů (téměř 12 miliard korun. Peking už předtím na první pomoc postiženým SARS, kteří nemají prostředky na léčení, vyčlenil 2 miliardy jüanů (téměř 7 miliard Kč). Další milióny budou ale stát slíbená preventivní opatření na západě Číny, který ještě epidemie nezasáhla, a nezbytný výzkum.

Reklama

Související témata:

Související články

WHO radí vyhnout se Torontu a Pekingu

Nejezděte do kanadského Toronta, čínské metropole Pekingu a provincie Šan-si, radí Světová zdravotnická organizace (World Health Organization) monitorující...

Výběr článků

Načítám