Hlavní obsah

Laxní přístup k SARS stál čínského ministra zdravotnictví křeslo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SINGAPUR/TORONTO

Čínský ministr zdravotnictví Čang Wen-kchang, který byl kritizován za laxní postup proti šíření SARS, dnes odstoupil a funkce se ujala vicepremiérka Wu I. V kanadském Torontu zemřeli na SARS tři další lidé, v Singauru jeden člověk. Ministři zdravotnictví asijských zemí dnes jednají v Malajsii o přísných opatřeních, jež by měly šíření nákazy SARS zastavit.

Článek

Vláda ve čtvrtek zahájila činnost Centra pro kontrolu a prevenci SARS, které sídlí v Pekingu, a představila plán boje s touto chorobou.

Čínské úřady dnes sdělily, že na SARS zemřelo dalších sedm osob a dalších 154 lidí onemocnělo. To znamená, že chorobě už v zemi podlehlo 122 lidí a 2750 osob bylo nakaženo. V Pekingu je 113 nových případů výskytu SARS a přibližně 990 úhrnem.

Ve světě si epidemie SARS dosud vyžádala přinejmenším 280 lidských životů, zhruba 4600 osob bylo chorobou nakaženo. V České republice nebyl zatím výskyt této nemoci zjištěn.

Toronto má 19 obětí SARS

V Torontu bylo zaznamenáno osm nových případů infekčního onemocnění. Počet obětí SARS v oblasti se zvýšil na 19. Lékaři v největším kanadském městě napočítali 265 pravděpodobných případů nákazy.

Ve čtvrtek SARS podlehl 44letý muž a dnes zemřely dvě ženy ve věku 69 a 64 let. Muž neměl žádné další zdravotní problémy a je první jinak zdravou osobou, která v Kanadě zemřela na SARS.

WHO dnes odmítla odvolat své varování před cestami do Toronta. Kanada, kde bylo zaznamenáno nejvíce případů SARS mimo asijský kontinent, se proti tomuto kroku WHO již ve čtvrtek ohradila.

Singapur: neposlušní lidé do vězení

Páteční úmrtí na SARS v Singapuru zvýšilo celkový počet obětí nemoci na dvacet. Nejnovější singapurské oběti bylo třiašedesát let. Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek večer sdělila, že SARS v Singapuru postihl 195 lidí, z nichž 19 přišlo o život. Singapurští poslanci v pátek dali vládě širší pravomoci, na jejichž základě může osoby porušující karanténu uvěznit až na šest měsíců a udělit jim vysokou pokutu.

Zdravotní personál v tchajwanském městě Taipei protestuje proti nařízené dvoutýdenní karanténě. Zhruba 480 jich totiž bylo umístěno do vojenských kasáren, neboť jejich nemocnice podle úřadů nezvládne pojmout všech 1100 členů zdravotnického personálu.

Pokud se do konce dubna neobjeví žádný další případ nákazy SARS, stane se Vietnam první zemí, která bude odstraněna ze seznamu rizikových oblastí postižených SARS. Vietnam zaznamenal 68 případů nákazy, poslední se však objevil 8. dubna.

Asijští ministři chystají tvrdá omezení

V Malajsii mají dnes ministři zdravotnictví asijských zemí schválit plán předcestovních zdravotních prohlídek na letištích a v přístavech, jenž by měl pomoci zastavit šíření první epidemie 21. století. Plán obsahuje také důkladné prohlídky na letištích, zákaz cestování pro osoby s podezřením na SARS, monitorování těch, kteří s nakaženými byli ve styku, a povinná zdravotní potvrzení pro cestující ze zemí, kde je nákaza rozšířena.

Virus, který se začal šířit v listopadu loňského roku z jižní Číny, nyní infikoval již 28 zemí a výrazně k tomu přispěla právě letecká doprava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám