Hlavní obsah

Vojáci do Mali kvůli prázdninám poslanců neodletí

Právo, Oldřich Danda

Padesátka českých výsadkářů z 601. jednotky speciálních sil z Prostějova už měla být na cestě do saharské Afriky bojovat proti islámským teroristům. Takový byl původní plán, se kterým počítala Francie, která protiteroristickou misi organizuje. Francouzská armáda už v polovině června vyslala do mise v Mali 300 svých elitních vojáků.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzští vojáci v Mali v oblasti Gurmy.

Článek

Skluz mají ale i jiné evropské země, které přislíbily do operace Takuba své speciální síly. Do Afriky s francouzskými vojáky zatím vyrazili jen estonští výsadkáři.

Češi odjedou zřejmě až na podzim. Důvodem prodlení je fakt, že ministerstvo obrany nemá stále pohromadě všechny zvací dopisy ze zemí, ve kterých budou čeští vojáci operovat. A také poslanecké prázdniny, protože misi do Afriky musí schválit parlament.

„Věříme, že mandát pro vyslání do uskupení evropských sil Takuba v rámci operace Barkhane obdrží armáda co nejdříve po parlamentních prázdninách,“ řekl Právu mluvčí obrany Jakub Fajnor. Ministerstvo neposlalo žádost o mandát do Sněmovny dříve, protože chybí poslední zvací dopis a smlouva o právním postavení českých vojáků.

Češi převzali vedení výcvikové mise v Mali

Domácí

„S Mali i Nigerem, které jsou pro nás stěžejní, se to již podařilo. S Čadem, kde se jedná o jednoho důstojníka na velitelství, je vše dle posledních informací na nejlepší cestě,“ dodal Fajnor.

Cílem je zničit vojenské kapacity

Vláda už před nedávnem projednala smlouvu s Nigerem a Mali. Podle vládního materiálu budou čeští vojáci radit, asistovat malijským jednotkám a plnit s nimi úkoly při bojových operacích.

„Francie považuje takovou vojenskou podpůrnou činnost za zásadní, neboť malijské jednotky zatím nejsou vůbec nebo jen s velkými obtížemi schopny plánovat a vést komplexní protiteroristické operace a dlouhodobě udržet vojenské jednotky připravené k bojovému nasazení. Navíc trpí nedostatkem vojenského materiálu, včetně munice,“ stojí ve vládní zprávě.

Podle magazínu Clingendeal Spectator je cílem operace Takuba „zničit vojenské kapacity islamistických jednotek prostřednictvím dlouhodobých protiteroristických operací v oblasti Liptako a uvolnit tak ruce francouzské armádě pro operaci v blízkém regionu Gourma“.

Zastavili postup džihádistů

O pomoc proti islamistům Francii požádal už v roce 2013 malijský prezident po pokusu o státní převrat. Francie tam poslala přes pět tisíc svých vojáků do mise Barkhane.

„Operace zastavila postup džihádistických skupin na jih Mali a k hlavnímu městu Bamaku a zároveň narušila síť teroristických organizací v severní části země,“ píšou úředníci českého ministerstva obrany. V současnosti je v saharské Africe 5100 francouzských vojáků rozmístěných na devíti stálých a předsunutých základnách v Mali, Nigeru a Čadu.

Na zahraniční mise by příští rok mělo vyjet 900 vojáků

Domácí

Francie se loni rozhodla oslovit evropské partnery, aby jí v nestabilní zemi pomohli. Vedle Česka získala pomoc ozbrojených sil Belgie, Estonska, Itálie, Portugalska a Švédska, případně i Dánska, Finska, Nizozemska, Španělska a Británie.

Češi v Mali, ale v jiné misi, působí už od roku 2013. V současnosti je tam okolo stovky českých vojáků, kteří chrání hlavní velitelství v Bamaku a 50 kilometrů vzdálené výcvikové centrum v Koulikoru, kde také někteří Češi trénují malijské vojáky jako instruktoři. V této misi je asi kolem 700 vojáků z více než 20 zemí.

Velení na půl roku převzala od června česká armáda, konkrétně generál František Ridzák, s ním 40 českých důstojníků a dalších vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám