Hlavní obsah

Autobus s migranty v Turecku havaroval, nejméně 12 lidí zemřelo

Ankara

Na východě Turecka havaroval autobus převážející migranty z Afghánistánu, Pákistánu a Bangladéše. Při nehodě zemřelo nejméně 12 lidí, dalších 26 utrpělo zranění. S odkazem na místní úřady o tom v neděli informují zahraniční agentury.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Ilustrační foto

Článek

Nehoda se stala v provincii Van nedaleko hranic s Íránem. Vozidlo sjelo do příkopu a začalo hořet. Na záběrech místní televize jsou vidět záchranáři, jak se na kraji silnice starají o mnoho zraněných. Podle agentury Reuters úřady zadržely majitele autobusu.

Turecko je klíčovou tranzitní zemi při cestách utečenců z Blízkého východu a z Asie do Evropy. Migranti často přecházejí hranici z Íránu či z Iráku pěšky, načež se nechají převést do velkých tureckých měst, například do Ankary nebo Istanbulu.

U českých hranic ubodal Němec polského řidiče autobusu

Zahraniční

Místní experti na migraci tvrdí, že snahy vydat se na cestu do Evropy podnítil oznámený úmysl Spojených států a NATO stáhnout své jednotky z Afghánistánu.

Cesta přes Turecko se ale využívá dlouhodobě a často se na ní stávají i smrtelné nehody. Například loni v červnu se utopilo přes 60 utečenců v jezeře Van, když se potopila jejich loď.

Reklama

Výběr článků

Načítám