Hlavní obsah

V parlamentu EU hořely svíce za občany Unie na Guantánamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTRASBURK

Dvacet šest svící se ve středu rozhořelo jako vzpomínka na dvacet šest občanů Evropské unie, kteří jsou bez jakýchkoli práv uvězněni v americkém táboře Guantánamo na Kubě. Organizátorem akce byl vůdce Liberálních demokratů Graham Watson, který tak protestoval proti lhostejnosti špiček EU ignorujících "kvůli dobrým vztahům s USA" zájmy svých občanů.

Foto: zámek Konopiště
Článek

"Stále se přeme o důležitost prezidenta v rámci Unie. Zcela ale zapomínáme na nezákonné zadržování dvaceti šesti občanů EU. Právě hořící svíce jim mají na dálku vzkázat, že alespoň někdo na ně myslí," řekl Watson.

Krátký projev směřoval k italském premiérovi Silviu Berlusconimu, který se zasedání parlamentu jako hlava předsedající země Unie účastnil. "Nejen těch dvacet šest lidí, ale i ostatních šest set osob držených bez jakýchkoli práv představuje úplné selhání hodnot, na nichž je EU vystavěna. Toto téma by se mělo stát prioritou na nejbližším summitu zástupců Unie a Spojených států," řekl dále.

"Právě pan Berlusconi, jenž si často stěžuje na to, že se k němu všichni chovají nespravedlivě, by se měl tímto bezprávím zevrubně zabývat," dodal tváří v tvář italskému předsedovi vlády - oficiálně nejvyšší osobě v Unii až do konce prosince letošního roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Al-Kajdá údajně opět pohrozila Američanům

Na zvukovém záznamu, který v neděli vysílala arabská televize Al-Arabíja, údajně varoval vysoce postavený člen teroristické organizace al-Kajdá Ajmán Zaváhrí...

USA zatkly tlumočníka z Guantánama

V rámci vyšetřování na americké základně Guantánamo na Kubě, kde jsou vězněni členi teroristické sítě al-Kajdá, byl zadržen příslušník leteckých sil USA....

Výběr článků

Načítám