Hlavní obsah

Al-Kajdá údajně opět pohrozila Američanům

– LONDÝN

Na zvukovém záznamu, který v neděli vysílala arabská televize Al-Arabíja, údajně varoval vysoce postavený člen teroristické organizace al-Kajdá Ajmán Zaváhrí Spojené státy, že zaplatí vysokou cenu, způsobí-li újmu některému z muslimských zajatců na své základně Guantánamo na Kubě.

Foto: Martin Smrček

trolejbus Škoda 9Tr

Článek

"Amerika oznámila, že u vojenského tribunálu začnou procesy s muslimskými zajatci z Guantánama a že by mohly být udělovány tresty smrti," řekl hlas z nahrávky.

"Přísahám při Bohu, že křižácká Amerika draze zaplatí za to, způsobí-li újmu některému z muslimských zajatců nebo ho poškodí." Al-Arabíja tvrdila, že jde o hlas Zaváhrího, žádné podrobnosti však nesdělila.

"Pouze říkáme Americe, že to, co Američané dosud utrpěli, byl jen začátek souboje," podotkl hlas.

V Guantánamu drží 600 vězňů

Jde o první záznam údajného Zaváhrího vyjádření od 2. května, kdy arabská televize dostala jiný záznam, který rovněž obsahoval Zaváhrího hrozby na adresu USA.

Egypťan Zaváhrí je považován za pravou ruku šéfa al-Kajdy Usámy bin Ládina. Původním povoláním byl lékař, v 90. letech minulého století ale založil radikální skupinu, která se pokusila svrhnout egyptskou vládu.

Al-Kajdá je označována za osnovatele teroristických útoků z 11. září 2001 v USA. Na své základně na Kubě Spojené státy zadržují 600 osob ze 40 zemí. Jsou mezi nimi Britové, Australané, Pákistánci i Afghánci, detaily o zajatcích USA neoznámily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám