Hlavní obsah

V Rusku se během voleb nepokrytě podvádí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Praha

Jako každým rokem poutají volby v Rusku velkou pozornost nejen pozorovatelů na místě, ale i na celém světě. A to z toho důvodu, že při nich dochází k porušování volebních pravidel. Nejinak tomu je i během parlamentních voleb, které v Rusku probíhají od pátku do neděle. Na sociálních sítích je zachyceno několik stovek obrázků s poškozenými urnami či videa, jak členové volební komise nepokrytě s lístky manipulují či jinak podvádějí.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Ruský občan volí v Petrohradu

Článek

Volby do Státní dumy, tedy dolní komory ruského parlamentu, jen v pátek podle pozorovatelů přinesly dva tisíce porušení volebních pravidel.

Podle BBC si státní zaměstnanci stěžují na nátlak ze strany nadřízených. Podvádění s volebními lístky a porušování zapečetěných uren jim prý „důrazně doporučili“ jejich nadřízení.

Ruští zaměstnanci Googlu čelí výhrůžkám, firma pomalu podléhá Kremlu

Zahraniční

Kreml sice popírá, že by v Rusku nutili voliče k tomu, jak mají hlasovat. Natož aby někoho nutili k volbě současně vládnoucího Jednotného Ruska.

Na twitteru se však stalo virálním video, jak žena přišla k urně s lístkem několikrát za sebou, jen vždy v jiném oblečení.

Ústřední volební komise přitom jen v pátek obdržela 137 stížností ze 45 regionů na to, že lidé byli k volbě donucení. Za první den komise obdržela 6137 písemných stížností, což je skoro dvojnásobek oproti volbám v roce 2016.

Volební komise ale podle agentury DPA stížnosti nepřijala a jednoduše je roztrhala.

Dále po sociálních sítích kolují videa, kdy se někdo snaží vhodit do volební urny celé balíčky hlasovacích lístků.

V Petrohradě zase komise manipuluje s urnou za přihlížení policistů, z nichž jeden papírovou krabicí zakrývá kameru, aby nebylo vidět, jak přesně se s lístky podvádí.

Ke všem podvodům navíc agentura AFP připomněla, že k volbám nebyl připuštěn žádný kandidát, který by se dal označit za odpůrce Putinova režimu, a proto tým vězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného vytvořil aplikaci „chytré hlasování“.

Aplikace měla radit voličům, který ze soupeřů kandidátů vládní strany Jednotné Rusko má největší šanci uspět, a tedy koho mají podpořit, aby způsobili potíže vládnoucímu Jednotnému Rusku. Přihlásilo se k ní více než tři čtvrtiny voličů.

Chytré hlasování, které Kreml odmítl uznat, se však podle AFP po odstoupení, Googlu, Applu a ruské společnosti Telegram stalo prakticky nedostupným voličům, kteří by chtěli hlasovat proti Jednotnému Rusku.

Postup internetových gigantů bude mít podle zakladatele Telegramu Pavla Durova smutné důsledky pro svobodu slova v Rusku i jinde ve světě.

„Je skutečně ostuda, když cenzuru zavádějí soukromé firmy, které údajně hájí myšlenku svobody,“ uvedla podle agentury Reuters mluvčí Navalného Kira Jarmyšová.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov však podle agentury AFP řekl, že daná aplikace byla v Rusku postavena mimo zákon.

Reklama

Výběr článků

Načítám