Hlavní obsah

Útok na Sýrii? Noční salva tomahawků a následný letecký úder

Novinky, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útok na Sýrii je z vojenského hlediska připraven. Čeká se tedy jen na rozkaz prezidenta. Ať už ho Barack Obama vydá o víkendu, nebo příští týden, operace začne podle všeho nočními salvami přesně naváděných raket s plochou dráhou letu, napsal server The Christian Science Monitor (CSM).

Foto: Us Navy, Reuters

Noční záběr střely Tomahawk odpálené z amerického torpédoborce USS Barry ve Středozemním moři v březnu 2011.

Článek

„Americká schopnost bojovat v noci je bezkonkurenční, a noční útoky snižují riziko civilních obětí, jelikož všichni civilní zaměstnanci syrských vojenských zařízení budou pravděpodobně doma v posteli,“ uvedl optimisticky server CSM.

Prvosledové rakety s plochou dráhou letu tomahawk mají ve výzbroji čtyři americké torpédoborce třídy Arleigh Burke operující ve Středomoří. Těmi mohou udeřit z bezpečné vzdálenosti, jelikož každý tomahawk z celkových 180 kusů, jež mají tato plavidla k dispozici, má dolet asi 1600 km a schopnost zasáhnout terč s přesností pouhých několika metrů.

Letouny nemusejí riskovat let nad Sýrii

Účinek úderu tomahawků mohou v druhé vlně zesílit střely nesené stíhačkami F-18E a F-15E startujícími z letadlových lodí. Ty mají Američané v operační blízkosti momentálně dvě: Harry S. Truman a Nimitz. Každá pluje s 90 letouny na palubě.

Taktický první úder nestačí. Obama musí určit i strategii.
bezpečnostní expert Chris Harmer

Podle Institutu pro studium války (ISW) se útočící letectvo přitom nemusí přímo vystavovat riziku zásahu syrskou protivzdušnou obranou. „Celý scénář útoku může být uskutečněn bez toho, že by americká letadla vstoupila do syrského vzdušného prostoru. Odpálit všechny střely lze z mezinárodního vzdušného prostoru nad Středozemním mořem, nebo nad Tureckem, Izraelem, Jordánskem či Saúdskou Arábií,“ popsal situaci institut.

K paralyzování syrského letectva by podle institutu měla stačit kombinace 24 raket s plochou dráhou letu, 24 raket ze strojů F-18E a stejný počet z letadel F-15. Poté by Asadovo letectvo prý už nemohlo zásobovat své jednotky ani uskutečňovat vzdušné útoky proti povstalcům.

Zničení leteckých základen bude náročnější

Jelikož Sýrie má okolo stovky vojenských letounů a 27 leteckých základen, jejich likvidace by si vyžádala ještě třetí, dodatečnou vlnu náletů – ovšem už nad syrským územím, což by vystavilo americké piloty nebezpečí. Je tu totiž stále protivzdušná obrana, silnější, než byla v Kaddáfího Libyi či v Saddámově Iráku.

Ještě důležitější však je to, co má následovat po úvodních salvách – tedy, čeho chtějí USA bombardováním dosáhnout.

Foto: Reuters

Vypálení střely Tomahawk z torpédoborce USS Preble (archivní záběr)

„Taktický první úder nestačí. Obama musí určit i strategii,“ zdůraznil bezpečnostní expert Chris Harmer.

Související témata

Foto: David Ryneš, Novinky

Foto: Us Navy, Reuters

Střela Tomahawk s plochou dráhou letu odpálená z amerického torpédoborce USS Barry ve Středozemním moři. Snímek z roku 2011

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama na tiskové konferenci v Bílém domě

Foto: Sana, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Pokud Obama zvolí jako cíl i zničení syrských arzenálů chemických zbraní, jak naznačil v interview pro stanici PBS, pak nestačí ani sebepřesnější zásahy raket. Bílý dům musí také určit širší intervenční strategii, upozornil ISW. V tomto směru je zatím další fáze operace otevřenou otázkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám