Hlavní obsah

USA začaly s evakuací diplomatů ze svého velvyslanectví v Kábulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Kábul
Aktualizováno

Spojené státy začaly s evakuací diplomatů ze svého velvyslanectví v Kábulu. Agentuře Reuters to v neděli sdělili dva američtí úředníci. Radikální islamistické hnutí Tálibán se v Afghánistánu bez boje zmocnilo města Dželálábád, vláda tak má z velkých měst pod kontrolou už jen metropoli Kábul. Tálibán se ale i tam blíží ze všech stran.

Foto: Kevin Frayer, ČTK/AP

Američtí vojáci s afghánským tlumočníkem

Článek

Z areálu zastupitelského úřadu USA se zaměstnanci evakuují pomocí vrtulníků na letiště.

„Nad Kábulem létá spousta vrtulníků tam a zpátky kvůli tomu, jak Spojené státy a další země evakuují své lidi,” uvedl z místa zpravodaj americké stanice NBC Richard Engel.

„Právě teď, co spolu mluvíme, odchází menší počet lidí. Odejít je připravena většina zaměstnanců. Ambasáda nadále funguje,“ řekl agentuře Reuters jeden z amerických úředníků.

Biden schválil rozšíření evakuačního týmu v Afghánistánu na 5000 mužů

Zahraniční

Agentura AP s odvoláním na nejmenované představitele armády napsala, že poblíž velvyslanectví bylo vidět kouř, protože se zaměstnanci pokoušeli na poslední chvíli spálit citlivé dokumenty.

„Sdělili jsme zástupcům Tálibánu v Dauhá, že jakákoli akce z jejich strany, která by ohrozila naše pracovníky a misi, se setká s rychlou a odhodlanou reakcí armády,” uvedlo na svém twitterovém účtu americké velvyslanectví v Kábulu.

„Srdcem jsme teď se všemi odvážnými Afghánci a s Afghánkami, kteří jsou v ohrožení. Pracujeme bez ustání na tom, abychom evakuovali tisíce těch, kdo nám pomáhali,” dodal úřad.

Že se v neděli začne s evakuací většiny diplomatů, to se vzhledem k rychlosti postupu bojovníků Tálibánu dalo předpokládat, poznamenal Reuters.

Tálibán vstoupil do Kábulu, z města se snaží uprchnout tisíce lidí

Zahraniční

Činnost svých ambasád v Kábulu omezilo nebo přerušilo více států, včetně České republiky. Většinou se také chystají na evakuaci, případně už s ní začaly.

Do země se kvůli evakuaci dočasně vrátilo několik tisíc amerických a několik stovek britských vojáků. Do metropole v posledních dnech před ofenzivou islamistů utekly desetitisíce lidí.

Povstalci z hnutí Tálibán v posledních dnech dobyli velký počet provinčních středisek, některá se přitom stejně jako Dželálábád vzdala bez boje.

Pod kontrolou jich má Tálibán už více než 20 z celkových 34 a ovládá většinu země. V sobotu obsadil čtvrté největší afghánské město Mazáre Šaríf a několik dalších provinčních center.

Rozvedené ženy se v Afghánistánu obávají nástupu Tálibánu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám