Hlavní obsah

USA přesouvají ambasádu do Lvova, v Kyjevě po sobě ničí počítače

– Kyjev

Spojené státy kvůli hrozbě ruské invaze na Ukrajinu zavírají svou ambasádu v Kyjevě a její operace přesouvají do Lvova na západě země. V pondělí to oznámil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Na velvyslanectví v Kyjevě rovněž ničí počítače a ruší zabezpečené linky, čímž zařízení učiní nepoužitelným pro diplomatické účely, napsal list The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na vyjádření nejmenovaných činitelů americké vlády a její interní dokumenty.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinská vlajka nad Kyjevem

Článek

Blinken jako důvod pro přesun ambasády uvedl „dramatické přibývání ruských sil" na hranicích s Ukrajinou a bezprostřední hrozbu vpádu Ruska na Ukrajinu. „Ambasáda (po přesunu) zůstane otevřená a v kontaktu s ukrajinskou vládou," stojí v ministrově vyjádření. „Důrazně vyzýváme všechny americké občany, kteří jsou stále na Ukrajině, aby zemi okamžitě opustili," dodal.

Američané i Rusové z Ukrajiny stahují diplomaty

Evropa

Podle zdrojů WSJ se americká diplomacie snaží především zabránit tomu, aby v případě ruské invaze Moskva získala některé z utajovaných materiálů, které byly na ambasádě v Kyjevě. V neděli podle vnitřních dokumentů americké vlády dorazilo do USA 56 pracovníků zastupitelského úřadu společně s utajovanými dokumenty z velvyslanectví.

Americké velvyslanectví v Kyjevě již o víkendu uvedlo, že většina jeho diplomatů dostala příkaz opustit Ukrajinu. V zemi podle ní zůstala jen úzká skupina klíčových pracovníků.

USA odpoví na agresi Ruska rychle a rozhodně, ujistil Biden Zelenského. Ten ho pozval do Kyjeva

Evropa

Blinken v pondělním prohlášení uvedl, že USA stále zachovávají svůj „neochvějný závazek vůči ukrajinské suverenitě a územní celistvosti", k přesunu ambasády se podle něj rozhodly kvůli ochraně svých pracovníků v zahraničí. Spojené státy rovněž dál doufají v diplomatické řešení nynější krize. „Cesta diplomacie je stále dostupná, pokud se Rusko rozhodne vydat se po ní v dobré víře. Těšíme se na to, že se na ambasádu vrátí naši pracovníci, jakmile to podmínky dovolí," dodal.

Západní země v posledních dnech varují, že vpád Ruska na Ukrajinu může přijít každým dnem. Podle Pentagonu Moskva stále zvyšuje počty svých vojenských sil u ukrajinských hranic. „Je to armáda, která stále narůstá do síly, je stále více připravená," řekl dnes mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby.

Moskva popírá, že by chtěla svého souseda napadnout, a Západ obviňuje z hysterie.

Moskva a Washington se přou o incident s ponorkou

Zahraniční

Šéf francouzské diplomacie Jean-Yves Le Drian dnes řekl, že má Rusko připraveny „veškeré prvky" pro silnou invazi na Ukrajinu. V tuto chvíli ale podle něj nic nenaznačuje tomu, že se ruský prezident Vladimir Putin pro invazi již rozhodl.

Podobně se později vyjádřil i Kirby, finální rozhodnutí podle něj Putin ještě neučinil. Mluvčí americké diplomacie Ned Price řekl, že USA zaregistrovaly poznámky ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, podle nějž Moskva stále nevyčerpala veškeré diplomatické možnosti, aby Západ přiměla k přijetí svých požadavků. Price však poznamenal, že Spojené státy od Ruska neviděly žádné reálné známky snah o zmírnění napětí.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Vykládka vojenského materiálu z USA na letišti v ukrajinském Boryspilu

Kirby rovněž označil za hluboce znepokojivou tichou podporu, kterou Rusku poskytuje v otázce Ukrajiny Čína. Postoj Pekingu „upřímně řečeno ještě více destabilizuje bezpečnostní situaci v Evropě", řekl mluvčí Pentagonu.

Oznámil rovněž, že americký ministr obrany Lloyd Austin se tento týden vydá do Evropy. Ve středu se zúčastní zasedání ministrů obrany zemí NATO v Bruselu, plánuje rovněž navštívit Polsko a Litvu, které s Ukrajinou sousedí. V těchto zemích se setká s vysokými činiteli i s americkými vojenskými silami, které tam sídlí. Plánuje rovněž setkání s ministry obrany třech pobaltských zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám