Hlavní obsah

USA chtějí vyčlenit šest miliard dolarů kvůli konfliktu na Ukrajině

Washington

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena požádala Kongres, aby kvůli konfliktu na Ukrajině uvolnil 6,4 miliardy dolarů (přes 140 miliard korun). Část peněz chce administrativa vydat na humanitární a bezpečnostní pomoc Kyjevu a okolním zemím, uvedla v sobotu agentura AP.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden představuje reakci USA na ruskou invazi na Ukrajinu.

Článek

Někteří zákonodárci ale čekali výrazně vyšší požadavek. Bidenova administrativa zavedla v pátek nové sankce na ruského prezidenta Vladimira Putina či šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova.

Podle stanice BBC by 3,5 miliardy dolarů mělo dostat americké ministerstvo obrany na výdaje spojené s konfliktem na Ukrajině. Podle agentury AP tyto peníze budou směřovat hlavně do zemí ve východním křídle NATO. Další zhruba tři miliardy dolarů mají jít na hospodářskou, humanitární a bezpečnostní pomoc Ukrajině a sousedním zemím. Tuto část fondů by mělo dostat ministerstvo zahraničí či americká agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID).

Americké sankce už míří přímo na Putina

Zahraniční

„Čekal jsem, že požadavek na dodatečné fondy bude přesahovat deset miliard dolarů," uvedl demokratický senátor Chris Coons. Coons například očekává, že se USA budou podílet na nákladech spojených s pomocí ukrajinským uprchlíkům. Podle dvou nejmenovaných zdrojů agentury AP se však rozpočtový požadavek může změnit v závislosti na vývoji konfliktu. Podle Coonse se dá očekávat, že uvolnění fondů podpoří i republikáni.

Ukrajinský prezident světu ukazuje, jak se chová lídr

Zahraniční

Část fondů půjde i na monitorování toho, zda jsou dodržovány americké sankce. V pátek americká administrativa ohlásila sankce proti špičkám ruského státu a armády a ve čtvrtek informovala o sankcích proti významným ruským ekonomickým subjektům či výrazné omezení vývozu amerických technologií do Ruska. Prezident Biden ve čtvrtek řekl, že USA a spojenci připravili takové sankce, aby omezili schopnost Ruska se účastnit globální ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám