Hlavní obsah

Umírnění povstalci v Sýrii se dohodli s Islámským státem, spojenectví se Západem se hroutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy a jejich spojenci se v Sýrii ocitli v bludném kruhu. Zatímco se Washington snaží prohloubit vztahy s umírněnými povstalci, tento jejich klíčový spojenec na syrském bojišti uzavřel dohodu o neútočení s nepřátelskými radikály z organizace Islámský stát (IS).

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Článek

O paktu o neútočení mezi Islámským státem a množstvím jak umírněných, tak i radikálních povstaleckých bojůvek informovala agentura AFP. Všechny frakce spojuje stejná touha: svrhnout režim syrského prezidenta Bašára Asada.

Podle některých zdrojů k dohodě přistoupil i důležitý spojenec USA, Syrská revoluční fronta (SRF), která je součástí Svobodné syrské armády (FSA). Vůdce FSA navíc v sobotu prohlásil, že se nebudou podílet na plánech USA zničit Islámský stát, dokud nebudou mít jistotu, že v nich bude zahrnuto i Asadovo svržení. O zničení Islámského státu hovořil v průběhu týdne americký prezident Barack Obama, který však postavil svoji strategii na vycvičení a vyzbrojení umírněných povstalců.

Plán teď dohodou dostal ránu. Přitom Obama v létě požádal Kongres o uvolnění půl miliardy dolarů na výcvik a vyzbrojení syrských rebelů a svou žádost zopakoval tuto středu.

Podle AFP, která se odkazuje na exilovou syrskou opoziční organizaci SOHR se sídlem v Londýně, byla dohoda podepsána na předměstí syrského hlavního města Damašku. SOHR v pátek uvedla, že hlavním cílem je svržení alavitského Asadova režimu.

Dohoda by mohla inspirovat další rebely

USA a Západ se tak ocitly v bludném kruhu. Nedžihádistickou Syrskou revoluční frontu totiž považoval za nejvhodnějšího spojence jak proti Asadovi, tak proti islamistickým radikálům. Frontu, kterou USA podporují od loňska, tvoří 25 tisíc bojovníků a jejich vůdce má úzké vztahy se Syrskou národní koalicí.

Jak ale upozornil server Huffington Post, oznámila Syrská revoluční fronta už dříve, že jejím cílem není zastavit vzestup extremistů, ale svržení Asada. „Je jasné, že nebojuji proti Al-Káidě (s níž je IS spojován - pozn. red.). To je problém za syrskými hranicemi, takže to není náš problém. Nemám problém s nikým, kdo bojuje proti režimu uvnitř Sýrie,“ řekl v dubnu vůdce fronty britskému deníku The Independent

Zpráva o tom, že se SRF, coby hlavní hráč v koalici umírněných povstalců, dohodla s IS, že na sebe nebudou útočit, vzbuzují obavy, že by to mohlo inspirovat další skupiny rebelů k podobné dohodě s Islámským státem.

Toto mění původně třístranný konflikt - kdy mezi sebou navzájem bojovali radikálové, umírnění a Asadovi stoupenci - na sektářskou válku sunnitů proti Asadovi. Syřané, kteří šli do občanské války proti Asadovi, se tedy nyní obrací na IS jako jejich nejlepší alternativu.

IS se zmocnil americké výzbroje

O síle Islámského státu svědčí i zprávy z Iráku, jehož část také ovládl. Jak poukázal server The World Tribune, zmocnili se tam radikálové množství zbraní amerického původu, když v červnu rychle ovládli rozsáhlá území na západě a severu Iráku. K dispozici mají i nespecifikované množství protiletadlových baterií.

“Používají tyto baterie k bránění svých pozic,” řekl nejmenovaný armádní zástupce. Podle západních diplomatů IS zasáhl koncem srpna minimálně jednu americkou stíhačku F-15. Palba poškodila hydraulický systém letounu a donutila jej přistát v sousedním Turecku.

Většina ukradené výzbroje irácké armády, včetně raketometů, transportérů nebo bojových vozidel, kterou nyní disponuje IS, je amerického původu.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Jezídové při jedné ze slavností

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Poté, co před týdnem zaútočilo americké letectvo na protiletecké pozice IS blízko přehrady Hadísa v severním Iráku, uvedlo ústřední velitelství: „Nálet zničil čtyři Humvee, čtyři obrněná auta - dvě z nich byly vyzbrojeny protiletadlovým kanónem - a dvě strategické pozice, včetně velitelského stanoviště“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám