Hlavní obsah

Ukrajinský velvyslanec to vytmavil i Scholzovi. Prý chodí kolem horké kaše

Německý kancléř Olaf Scholz chce Ukrajinu i nadále finančně a vojensky podporovat, ovšem tentokrát to už nebude technika ze zásob bundeswehru. Andrij Melnyk, ukrajinský velvyslanec v Německu, který si při svých vstoupeních nebere servítky, kritizoval kancléřovo oznámení o dalších dodávkách zbraní jako nedostatečné.

Foto: Wikipedie

Ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk

Článek

Berlínská vláda projednává s ministerstvem obrany v Kyjevě seznam výzbroje, kterou může německý průmysl rychle dodat, a zaplatí ji.

Podle Melnyka se výroky politika SPD setkaly v Kyjevě s „velkým zklamáním a hořkostí“.

Nehrajete férově, vytýká ambasador

Přestože je Německo ochotno poskytnout další finanční prostředky na zbrojení Kyjeva, zbývá ještě mnoho práce.

„Teze, že by bundeswehr už nebyl schopen Ukrajině nic dodávat, je nepochopitelná,“ řekl Melnyk.

Velvyslanec Ukrajiny v Německu setřel dalšího tamního politika

Zahraniční

Disponuje více než 400 bojovými vozidly Marder, z nichž asi sto sloužilo k výcviku a instruktáži, a proto mohla být okamžitě předána Ukrajině.

Kromě toho má bundeswehr podle jeho informací asi 800 obrněných transportérů Fuchs, z nichž většina není v provozu, a proto by mohly být poslány na Ukrajinu.

„Klíčová by byla i dodávka samohybných houfnic,“ řekl.

Narážíme na meze, tvrdí kancléř

Melnyk si stěžoval na nedostatek koordinace při získávání zbraní od německého zbrojního průmyslu. Podle něj nebyly dostatečně zohledněny priority Ukrajiny.

„Vyzýváme německou vládu, aby v této zásadní otázce hrála s otevřenými kartami a nechodila kolem horké kaše. Každé další zbytečné zdržení stojí další životy,“ upozornil Melnyk.

Scholz dal v úterý večer jasně najevo, že dodávky zbraní na Ukrajinu ze zásob bundeswehru jsou stěží možné. „Musíme uznat, že možnosti, které máme, narážejí na své limity,“ řekl.

Foto: Lisi Niesner, ČTK/AP

Německý kancléř Olaf Scholz

Schopnost Německa bránit se ruskému útoku musí zůstat zaručena, řekl Scholz.

Místo toho oznámil, že bude financovat přímé dodávky zbraní z německého průmyslu na Ukrajinu. „Ukrajina si vybrala výzbroj ze seznamu nabídek a my jí poskytneme peníze,“ řekl Scholz.

Stejně jako dříve jde o protitankové zbraně, protivzdušné systémy, munici „a také to, co lze použít při dělostřeleckém boji“.

Reklama

Výběr článků

Načítám