Hlavní obsah

Turecké výhrady vůči rozšíření NATO vyřešíme, očekává náměstek generálního tajemníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Náměstek generálního tajemníka Severoatlantické aliance Mircea Geoana věří, že turecké výhrady ke vstupu Švédska a Finska do aliance se podaří vyřešit. Geoana to v neděli v Berlíně prohlásil při příjezdu na neformální schůzku ministrů zahraničí NATO.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Náměstek generálního tajemníka NATO Mircea Geoana

Článek

Podle Turecka obě severské země otevřeně podporují Kurdskou stranu pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci. Finsko se Švédskem zvažují vstup do aliance kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

„Turecko je důležitý člen (NATO) a vyjádřil obavy, o kterých se nyní jedná mezi přáteli a spojenci. Já jsem ale přesvědčen, že pokud se tyto dvě severské země rozhodnou usilovat o členství v NATO, což může být v řádu dní, tak je bude možné přivítat," řekl Geoana.

Očekává, že vyjednávání bude konstruktivní a pozitivní. Poznamenal, že Švédsko s Finskem byly zvláštními hosty sobotní pracovní večeře, kterou dvoudenní neformální schůzka začala.

Finský prezident volal Putinovi. Podávám přihlášku do NATO kvůli vám, oznámil mu

Válka na Ukrajině

Oba severské státy mají s výjimkou Turecka podporu pro vstup do NATO. Český ministr zahraničí Jan Lipavský v sobotu novinářům řekl, že Česko rozšíření aliance o Helsinky a Stockholm vřele vítá.

„Jsme v době zásadních změn systému evropské bezpečnosti," řekl Geoana. „NATO zůstane silné," uvedl.

Erdogan není nakloněn vstupu Finska a Švédska do NATO

Zahraniční

Geoana rovněž ujistil, že NATO bude Ukrajinu v její obraně proti ruské agresi nadále podporovat. „Ruská invaze ztrácí iniciativu, Ukrajinu tuto válku může vyhrát," řekl náměstek generálního tajemníka aliance.

Dodal, že ruský prezident Vladimir Putin je zcela jistě zaskočen postojem Západu, který se jednotně postavil proti invazi.

Reklama

Související články

Finsko zahajuje vstup do NATO

Finský prezident Sauli Niinistö a ministerská předsedkyně Sanna Marinová oznámili, že podporují vstup země do Severoatlantické aliance (NATO). Švédsko bude...

Výběr článků

Načítám