Hlavní obsah

Lipavský: Česko vstup Finska a Švédska do NATO plně podporuje

Česko vstup Finska a Švédska do NATO plně podporuje. Při příjezdu na neformální zasedání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance v Berlíně to dnes prohlásil šéf české diplomacie Jan Lipavský.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Článek

Finsko a Švédsko se rozhodly svůj dosavadní neutrální postoj změnit po ruské invazi na Ukrajinu. Finská vládní sociální demokracie již vstup do aliance podpořila, stejné rozhodnutí se v neděli očekává od rovněž vládní sociální demokracie ve Švédsku.

„Finsko a Švédsko jsou vřele vítáni a my jejich zájem o vstup podporujeme, považujeme je za přátele. A to je postoj, který sdělím svým kolegům," řekl Lipavský.

Finský prezident volal Putinovi. Podávám přihlášku do NATO kvůli vám, oznámil mu

Válka na Ukrajině

Český ministr poznamenal, že k rozšíření aliance o oba severské státy vede dlouhá cesta. „Potřebujeme ale politickou dohodu. Jakmile budeme mít politickou dohodu, bude to už věcí ratifikace v mnoha parlamentech," řekl. Přijetí nových členů totiž musí formálně schválit všechny členské státy NATO.

Lipavský uvedl, že válka na Ukrajině je nyní hlavním zdrojem nestability v Evropě. „Takže to bude tématem naší diskuze," řekl. Dvoudenní neformální jednání ministrů zahraničí zemí NATO začalo v sobotu, kdy politiky čeká pracovní večeře.

Moskva k rozšíření NATO: Pokud Aliance přesune jaderné síly blíž, odpovíme

Evropa

Podle českého ministra zahraničí je současnou prioritou NATO ochrana jeho východních členů. Tyto země dlouhodobě upozorňovaly na bezpečnostní hrozbu, kterou Rusko představuje. Nyní se východní státy aliance obávají, že Rusko by v případě porážky Ukrajiny mohlo pokračovat v rozšiřování sféry svého vlivu.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám