Hlavní obsah

Trestání cizoložství vzdaluje Turecko Unii

BRUSEL/ANKARA

Evropská komise v pondělí pohrozila Turecku, že nezahájí jednání o jeho vstupu do Evropské unie, nepřijme -li Ankara nový trestní zákoník. "Pokud nový trestní zákoník nebude přijat do 6. října, komise jasně řekne, že jednání nebudou moci začít," uvedl na tiskové konferenci EK v Bruselu její mluvčí Jean-Christophe Filori.

Foto: Milan Koželuh

Návštěvníci Novohradska hojně využívají možností organizovaných výšlapů s průvodci.

Článek

Filori jako mluvčí komisaře pro rozšíření Güntera Verheugena uvedl, že právě přijetí reformy rozhoduje o postoji komise. Ta 6. října zveřejní zprávu, ve které zhodnotí, zda Turecko plní či neplní politické podmínky budoucího možného členství. Na základě této zprávy šéfové států a vlád na svém summitu 17. prosince rozhodnou, zda pozvou Turecko k rozhovorům o vstupu do Unie.

Dnešní varování následovalo poté, co v sobotu urgoval schválení zákoníku i komisař Günther Verheugen u tureckého velvyslance. Filori uvedl, že co ví, Ankara na výzvu nereagovala. Už minulý týden napadl turecký premiér Recep Erdogan Evropskou unii, že nemůže mluvit do vnitřních záležitostí Turecka. To Filori odmítl s tím, že Unie "se nevměšuje do tureckých záležitostí, ale že takto vypadají pravidla hry pro země, které chtějí být členy EU". 

Sporem trestnost cizoložství

Chystaná reforma má přiblížit turecké právo evropským standardům, ale vše zbrzdila polemika okolo záměru konzervativních poslanců trestat i cizoložství. Turecký parlament se nebyl schopen dohodnout a své zasedání přerušil až do 1. října, což snižuje pravděpodobnost přijetí trestního zákoníku před posudkem. 

Turecko o přijetí do Unie požádalo již v roce 1963, ale v EU zaznívá hodně negativních hlasů proti vstupu Turecka. I komisaři Bolkestein a Fischler nedávno ostře vystoupili proti "islamizaci Evropy" a současně uvedli, že vstup Turecka by představoval přílišnou zátěž pro společnou pokladnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám