Hlavní obsah

Syrská armáda kontroluje už dvě třetiny východního Aleppa, uvedla opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrské jednotky a jejich spojenci obsadili další část východního Aleppa. S odvoláním na skupiny bojující ve městě to v pondělí oznámila agentura Reuters. Režim má podle dalších zdrojů pod kontrolou dvě třetiny východní části velkoměsta.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Východní Aleppo

Článek

Čtvrti „Karm as-Džabal a Šaar padly“, sdělil zdroj ze skupiny Džabhat aš-Šámíja, která sdružuje hlavní sunnitské skupiny operující na severu Sýrie.

Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) tvrdí, že ve čtvrti Šaar se v pondělí ráno stále bojovalo. Armádní jednotky mají podle SOHR pod kontrolou asi dvě třetiny východní části města, jež od roku 2012 ovládala opozice.

Ramí Abdar Rahmán ze SOHR řekl, že kvůli silnému bombardování lidé v noci nespali a několik set civilistů z domů uprchlo. Armáda prý nyní čtvrť Šaar, která je v severní části povstalecké části Aleppa, obklíčila.

Mezi oběťmi jsou i děti 

Armádní ofenzíva proti východnímu Aleppu začala v polovině listopadu a podle SOHR od té doby zahynulo přes 300 civilistů včetně 44 dětí.

Útoky jsou hlášeny také v severozápadní provincii Idlib, kde se shromáždili oponenti režimu Damašku z mnoha jiných provincií. Podle nové bilance, kterou dnes vydal SOHR, při nedělních útocích zemřelo v Idlibu 73 lidí a 38 z nich ve městě Maarat Numán.

Útoků v Idlibu se kromě syrské armády účastní také ruské letectvo, tvrdí SOHR. Vrtulníky podle civilistů shazují takzvané barelové bomby, tedy sudy s kovovými předměty a výbušninami. Syrská i ruská armáda popírají, že tuto munici používají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám