Hlavní obsah

SWIFT se připravuje na dodržování omezení pro ruské banky

Mezinárodní platební systém SWIFT se připravuje na zavedení nových opatření západních zemí zaměřených proti některým ruským bankám. Uvedl to v prohlášení provozovatel systému. Evropská komise (EK) se společně s lídry nejlidnatějších zemí Evropské unie, Spojenými státy, Kanadou a Británií dohodla na odpojení vybraných ruských bank od systému SWIFT.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Spolupracujeme s evropskými orgány, abychom pochopili podrobnosti o subjektech, na které se budou vztahovat nová opatření, a připravujeme se na splnění zákonných pokynů,“ uvádí se v prohlášení.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal na Twitteru uvedl, že Ukrajina je vděčná za nejnovější kolo finančních sankcí uvalených na Rusko Spojenými státy a jejich stoupenci. „Děkujeme našim přátelům za závazek vyřadit několik ruských bank ze systému SWIFT“ a za „ochromení aktiv ruské centrální banky“, uvedl.

Západ vyřadí některé ruské banky ze SWIFT

Zahraniční

Po odpojení Ruska od zmíněného systému v posledních dnech hlasitě volali nejen lídři ukrajinské vlády, ale i mnozí politici v členských zemích EU nebo v USA. Systém SWIFT vznikl v roce 1973 a má centrálu v Belgii. Je považován za jakousi kostru pro bezproblémové mezinárodní platby a spojuje na 11 tisíc bank. Na systém dohlíží belgická centrální banka ve spolupráci s centrálními bankami v USA či Británii. Podle BBC se odhaduje, že ruskou stopu nese asi jedno procento z více než 40 milionů zpráv o transakcích, které SWIFT každý den vyprodukuje.

Odstřihněte Rusko od SWIFT, žádali demonstranti Německo

Válka na Ukrajině

Očekává se, že rozhodnutí vyřadit některé banky ze systému SWIFT bude mít výrazný dopad na Rusko, uvedl list The Guardian. Bývalý místopředseda ruské centrální banky Sergej Aleksašenko prohlásil, že na ruském měnovém trhu nastane katastrofa. „Myslím si, že se přestane obchodovat a pak bude kurz zafixován na umělé úrovni jako za sovětských časů,“ dodal.

Generální ředitel finanční poradenské společnosti Farr, Miller & Washington Michael Farr se domnívá, že pro světové trhy by to mohlo být překvapením, které nebude přijato příliš dobře, pokud to bude znamenat zpomalení mezinárodního obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám