Hlavní obsah

Stálo to za to? Přidejme se k jednotnému trhu EU, navrhuje britský poslanec

Londýn

S odvážným řešením ekonomické krize v Británii přišel tamní poslanec Tobias Ellwood z vládní Konzervativní strany. Odchod z Evropské unie podle něj způsobil více problémů, než kolik vyřešil. Jedno odvětví za druhým prý dusí byrokracie, před kterou měli Britové utéct, posteskl si v komentáři pro server Politics Home.

Foto: Profimedia.cz

Britský konzervativní poslanec Tobias Ellwood

Článek

„Politického odstupu od Bruselu bylo dosaženo. O tom není pochyb. Z ekonomického hlediska však máme co dohánět,“ píše v úvodu komentáře Ellwood.

Úřad pro rozpočtovou odpovědnost nedávno vypočítal, že brexit snižuje britský HDP o čtyři procenta. „Když to srovnáme s covidem, ten způsobil propad asi 1,5 procenta,“ připomíná konzervativní poslanec.

Ellwood upozorňuje, že se britský vývoz do Evropy snížil o 20 miliard liber.

„Od rybářů, kteří již nemohou prodávat své skotské lososy, přes zemědělce, podhodnocené nekontrolovaným dovozem, po výrobce sýrů z hrabství Cheshire, kteří si musí shánět zdravotní certifikáty v ceně 180 liber, až po City, která již nemůže nabízet finanční služby do Evropy – jedno odvětví za druhým dusí byrokracie, před kterou jsme měli utéct,“ stěžuje si.

Otec britského premiéra Johnsona získal francouzské občanství, byl proti brexitu

Zahraniční

Nejde o jediný problém, který Ellwood přičítá brexitu, zmiňuje třeba i odchod unijních pracovníků z britského trhu či nevyřešenou otázku hranice s Irskem.

„Všechny tyto problémy by zmizely, kdybychom se odvážili posunout náš model brexitu opětovným připojením k jednotnému trhu EU (norský model),“ píše Ellwood.

Připomíná v této souvislosti často zmiňovanou kritiku osudového referenda, že tato jakási „kompromisní“ varianta nebyla obsažena na volebním lístku.

Nezapomínejme, že Winston Churchill i Margaret Thatcherová tento model podporovali s tím, že potenciální ekonomické výhody převažují nad nevýhodami
Tobias Ellwood, britský vládní poslanec

Podle něj by dávala větší smysl než současný mišmaš, kdy britské firmy musí pracovat jak s britskými regulacemi, tak s těmi unijními při exportu.

Volný pohyb osob se dá řešit, píše

Poslanec ve svých úvahách zmiňuje i skutečnost, že nezávislost na Bruselu a odstřihnutí se od evropských regulací nebyly jediné důvody, proč se Britové pro brexit vyslovili. Jedním z nejčastějších argumentů stoupenců brexitu byl také návrat k imigrační politice, v níž má teď – po zrušení volného pohybu osob – hlavní slovo Londýn.

Právě podmínku volného pohybu ale členství ve společném trhu obsahuje.

Národní ostuda, zuří Britové. Johnson přirovnal válku na Ukrajině k brexitu

Válka na Ukrajině

„Výhrady k volnému pohybu osob v souvislosti s nároky na dávky pochopitelně přetrvávají, bylo by je zapotřebí řešit, ale nejsou nepřekonatelné. Nezapomínejme, že Winston Churchill i Margaret Thatcherová tento model podporovali s tím, že potenciální ekonomické výhody převažují nad nevýhodami,“ uzavírá komentář.

Přes dva miliony Britů si nemohou dovolit jídlo každý den

Zahraniční

Podobné názory nejsou u Ellwooda překvapivé. V roce 2016 byl jedním z konzervativních poslanců, kteří se vyslovili proti odchodu z EU. Nedá se ale předpokládat, že by jeho názor v aktuálním poslaneckém klubu, který je většinově složen z opačně smýšlejících politiků, mohl získat podporu.

Podle serveru What UK Thinks, který nálady veřejnosti průběžně monitoruje, je společnost na ostrovech v otázce brexitu podobně rozdělená, jako byla před šesti lety. V současnosti považuje odchod z EU za špatné rozhodnutí 49 procent Britů, zatímco 37 procent je toho názoru, že země učinila správné rozhodnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám