Hlavní obsah

Přes dva miliony Britů si nemohou dovolit jídlo každý den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Spojené království zažívá katastrofální nárůst životních nákladů. Přes dva miliony dospělých Britů si dokonce nemohou dovolit jíst každý den, ukázal průzkum charitativní organizace Food Foundation. Počet lidí, kteří se potýkají s finančními problémy, se za tři měsíce zvýšil o 57 procent. Tikající bombou jsou také ceny energií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Každý sedmý dospělý (7,3 milionu) v průzkumu odpověděl, že jejich domácnost zažívá „potravinovou nejistotu“. To znamená, že v prvních třech měsících tohoto roku museli výrazně snížit porce, případně vůbec nejedli, protože si jídlo buď nemohli dovolit, nebo k němu neměli přístup.

Ceny dál letí vzhůru, inflace stoupla na 14,2 procenta

Ekonomika

To je oproti poslednímu měření z ledna nárůst o 2,6 milionu lidí.

Více než dva miliony dospělých pak přiznaly, že za poslední měsíc alespoň jeden den byly úplně o hladu. Británie je tak v tomto ohledu téměř na stejných číslech jako v době prvního covidového lockdownu.

Situace se velmi rychle proměňuje z ekonomické krize na krizi zdravotní. Potravinové banky tohle nevyřeší
Anna Taylorová, šéfka Food Foundation

Nekvalitní jídlo povede k obezitě

Počet rodin s dětmi, které se v posledním měsíci potýkaly s nedostatkem potravin, se rovněž zvýšil z lednových 12,1 procenta na 17,2 procenta.

„Uplynulé měsíce byly opravdu náročné,“ řekl výzkumníkům otec samoživitel Dominic Watters z města Canterbury. „Byly dny, kdy jedla pouze moje dcera a já jsem po ní buď dojedl zbytky, nebo jsem neměl nic.“

Inflace mění nákupní zvyky lidí. Méně kartáčků na zuby, více mouky, všimli si ve Francii

Ekonomika

Experti z Food Foundation se obávají, že lidé budou více závislí na levnějších potravinách, které jsou obvykle „kalorické a chudé na živiny“, což zvýší zdravotní rizika a obezitu.

„Situace se velmi rychle proměňuje z ekonomické krize na krizi zdravotní. Potravinové banky tohle nevyřeší,“ varovala ředitelka Anna Taylorová.

Pokud bychom zrušili DPH u potravin, můžeme ten náš krám zavřít, říká Nekula

Podcasty a pořady

Lidé, kteří využívají potravinové banky, navíc čím dál více žádají o potraviny, které lze konzumovat bez tepelné úpravy. Bojí se, že si nebudou moct dovolit zvyšující se účty za energie.

Seniorka sedí celý den v autobuse, aby se zahřála

Ceny za elektřinu a plyn jsou aktuálně na britských ostrovech tak astronomické, že některé obyvatele vedou k zoufalým činům. Londýnští hasiči na konci dubna vyjížděli k požáru domu, který jeho obyvatel zapříčinil tím, že si uvnitř rozdělal ohýnek ze dřeva, aby se mohl zahřát.

Stanice ITV zase minulý týden přinesla příběh 77leté Elsie, která kvůli raketově rostoucím životním nákladům nejenom přestala pravidelně jíst, následkem čehož pohubla, ale tráví celý den ježděním v autobusech, aby nezmrzla.

Když se na její osud zeptali premiéra Borise Johnsona, odvětil, že dopravu zdarma v autobusech má seniorka právě díky němu.

Třetina samoživitelů nevychází s penězi. Často musí rozprodávat své věci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám