Hlavní obsah

Národní ostuda, zuří Britové. Johnson přirovnal válku na Ukrajině k brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlnu kritiky si vysloužil britský premiér Boris Johnson po svém sobotním projevu na konferenci Konzervativní strany v Blackpoolu. Johnson v řeči věnované válce na Ukrajině mimo jiné přirovnal invazi ruských vojsk k referendu o vystoupení Velké Británie z Evropské unie z roku 2016. Podle něj obě situace ilustrují ochotu bojovat za svobodu.

Foto: Uk Parliament/jessica Taylor, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Vím, že je to instinkt lidí této země, stejně jako lidí Ukrajiny, vybrat si pokaždé svobodu. Mohu uvést několik známých příkladů z poslední doby. Když Britové volili ve velkém pro brexit, nevěřím, že to bylo jen z důvodu nepřátelství vůči cizincům. Chtěli být svobodní, dělat si věci po svém, a aby se tato země mohla řídit sama,“ pronesl Johnson.

„Boris Johnson je národní ostuda“

Jeho slova vyvolala bouřlivé reakce z řad politiků. Předseda liberálů Ed Davey Johnsona přirovnal ke komediální postavě ze sitcomu. „Boris Johnson je národní ostuda. Jeho vystupování kontrastuje s odvážným vedením prezidenta Zelenského. Přirovnávat britské referendum k ženám a dětem prchajícím před Putinovými bombami je urážkou každého Ukrajince. Není Churchill: je Basil Fawlty (hlavní postava britského komediálního sitcomu Fawlty Towers – pozn. red.).“

Bývalý předseda Evropské rady Donald Tusk na premiérovi také nenechal nit suchou. „Boris Johnson přirovnává boje Ukrajinců k Britům hlasujícím pro brexit. Stále si pamatuji Putinovo a Trumpovo nadšení po referendu. Borisi, tvoje slova jsou urážkou vůči Ukrajincům, Britům i selskému rozumu.“

„Volba ve svobodném a férovém referendu není v žádném případě srovnatelná s nasazováním vlastního života při obraně země proti cizí invazi,“ komentoval Borisův projev Gavin Barwell, konzervativec a bývalý šéf kabinetu Theresy Mayové, která se snažila dohodu o brexitu prosadit.

Boris Johnson dále v projevu varoval, že by se Západ po ruské invazi na Ukrajinu neměl snažit vztahy s Ruskem urovnat a že pokud by Rusko zvítězilo, znamenalo by to budoucí zastrašování v Evropě od Baltského až po Černé moře.

Britský premiér varoval před pokusy o opětovnou normalizaci vztahů s Ruskem

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám