Hlavní obsah

Otec britského premiéra Johnsona získal francouzské občanství, byl proti brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otec britského premiéra Borise Johnsona ve čtvrtek získal francouzské občanství. S odvoláním na francouzské ministerstvo spravedlnosti o tom informovala agentura AFP. Stanley Johnson v referendu v roce 2016 hlasoval proti brexitu.

Foto: Profimedia.cz

Stanley Johnson

Článek

Jednaosmdesátiletý otec nynějšího ministerského předsedy o francouzské občanství požádal předtím, než na konci roku 2020 vypršelo takzvané přechodné období a Británie definitivně ukončila s Evropskou unií svazek, který trval 48 let.

Bývalý europoslanec Stanley Johnson na sklonku roku 2020 uvedl, že Francouz už v podstatě je, protože jeho „matka se narodila ve Francii, její matka byla Francouzkou úplně a její dědeček také“. „Takže pro mě je to spíše otázka toho, abych si vzal zpět, co už mám,“ řekl.

„Vždycky budu Evropan“

Svou žádost o občanství ale také odůvodnil tím, že si chce zachovat „vazbu“ na Evropskou unii, zatímco jeho země se z ní vyčleňuje. „Vždycky budu Evropan, to je jisté,“ řekl francouzské stanici RTL.

Národní ostuda, zuří Britové. Johnson přirovnal válku na Ukrajině k brexitu

Válka na Ukrajině

Britové schválili odchod své země z Evropské unie v referendu v červnu 2016. Zatímco Boris Johnson byl jednou z hlavních tváří kampaně za brexit, jeho otec Stanley hlasoval pro setrvání Británie v evropském bloku. Po dlouhých politických sporech opustila Británie EU na konci ledna 2020.

Britové přišli kvůli brexitu mimo jiné i o unijní občanství, které jim poskytovalo řadu výhod. Nyní jsou považováni za občany třetí země. Výjimku mají mít ti, kteří si zajistili občanství některé z členských zemí EU, nejčastěji Irska.

Reklama

Výběr článků

Načítám