Hlavní obsah

Španělská policie zabavila padělky Modiglianiho za miliony, nabízela je aukční síň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská policie zabavila čtyři padělky obrazů Amedea Modiglianiho, které aukční síň ve Valencii nabízela k prodeji za celkem osm milionů eur (přes 210 milionů Kč). Napsal to list The Times. Padělky jsou staré několik desítek let a podle odborníků se poprvé objevily na výstavě v nizozemském Utrechtu v roce 1968.

Foto: El grupo de Patrimonio Histórico de la Policía de la Generalitat

Dva ze zabavených padělků Modiglianiho obrazů.

Článek

Italský malíř Modigliani (1884-1920) patří k umělcům, na jejichž dílo se padělatelé zaměřují nejčastěji, protože v aukcích je o něj velký zájem a prodejní ceny jsou vysoké. Do dražby ve Valencii ale mířila čtyři plátna, která už kdysi byla jako padělky odhalena.

„V roce 1968 byla tato díla součástí výstavy v Centraal muzeu v Utrechtu, která se musela po měsíci zavřít, protože umělcova dcera popřela autorství otce u dvaceti vystavených obrazů,” řekla deníku El País restaurátorka Greta Garcíaová, která pracuje pro Modiglianiho nadaci. Ta hájí umělcův odkaz.

Pařížské muzeum padělků ukazuje tenkou hranici mezi originály a podvrhy

Cestování

„V roce 2014, poté, co tyto obrazy na 46 let zmizely ze světa nákupu a prodeje umění, se znovu objevily a některé se podařilo prodat,“ dodala.

Kromě padělků Modiglianiho policie zabavila v aukční síni i padělky tří obrazů Joana Miróa a dalších umělců, celkem šlo o 11 děl.

Reklama

Výběr článků

Načítám