Hlavní obsah

Soul má Kima plné zuby a chystá na něj likvidační komando

Soul

Členové elitního amerického komanda, které zabilo šéfa teroristů Usámu bin Ládina, cvičí v posledních týdnech speciální jihokorejský oddíl. Ten bude mít jediný úkol: odstranit severokorejského diktátora Kim Čong-una.

Foto: , ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Seal Team Six, který v roce 2011 v Pákistánu zastřelil hlavu al-Káidy, se podle britského deníku The Times účastní tajného cvičení spolu s jihokorejskými jednotkami, během nějž pomáhá v přípravě speciálního jihokorejského oddílu, který dostane v případě války úkol zneškodnit Kima.

Jednotku zřídilo jihokorejské ministerstvo obrany proto, aby „neutralizovala strukturu velení a řízení“ severního souseda.

„Zrovna připravujeme plán. Myslím, že se nám do 1. prosince podaří jednotku vycvičit,“ oznámil jihokorejský ministr obrany Song Jong-mu poté, co KLDR začátkem měsíce provedla svůj šestý a dosud největší jaderný test. Po něm ovšem v pátek přišel další test balistické rakety, už druhý, při němž raketa přeletěla japonský ostrov Hokkaidó. [celá zpráva]

„Masivní trest”

Plán zabít Kima dostal jméno Korejský masivní trest a odveta (KMPR), dodal jihokorejský server News 1. Podle něj se má stát součástí trojosého systému sestávajícího kromě KMPR také z jihokorejského protiraketového systému KAMD a systému pro preventivní útok Kill Chain.

Podobný plán není během konfliktu první, už jednou ho uplatnila Severní Korea. V lednu 1968 vyslala do Jižní Koreje komando, které mělo zavraždit tehdejšího prezidenta Jižní Koreje Pak Čong-huiho.

Zpřísnění sankcí

Podle sdělení Americko-korejského institutu při Univerzitě Johnse Hopkinse dosáhla síla severokorejské vodíkové bomby odpálené 3. září ekvivalentu 250 kilotun trinitrotoluenu (TNT). [celá zpráva]

Jihokorejští jaderní odborníci ve čtvrtek oznámili, že stopové množství radioaktivního xenonu, které odhalili ve vzorcích půdy, vody a vzduchu, „souvisejí s nejnovější jadernou zkouškou KLDR“.

V reakci na jaderný test z 3. září zpřísnila Rada bezpečnosti OSN tento týden sankce vůči Severní Koreji. Nově zakazují export druhé největší severokorejské vývozní položky, textilu, a omezují dovoz ropy. [celá zpráva]

„Severní Korea zdvojnásobí své úsilí a zvýší své zbrojní kapacity, aby mohla bránit suverenitu země a její právo na existenci,“ zdůraznila severokorejská diplomacie.

Soul včera oznámil, že v úterý testoval německou střelu vzduch-země Taurus, schopnou přesně zasáhnout cíle v KLDR, i když je raketa odpálena z centrální části Jižní Koreje.[celá zpráva]

Mun odmítl rozmístění jaderných zbraní

Navzdory nukleárním hrozbám ze strany Pchjongjangu odmítl ve čtvrtek jihokorejský prezident Mun Če-in možnost rozmístění jaderných zbraní na území Jižní Koreje.

V rozhovoru s televizí CNN Mun řekl, že takový krok „by mohl vést k jaderným závodům ve zbrojení v severovýchodní Asii“.

„Nesouhlasím s tím, že kvůli severokorejské jaderné hrozbě by Jižní Korea měla vyvíjet vlastní atomové zbraně nebo přesunout na své území taktické jaderné zbraně,“ prohlásil Mun. Řekl nicméně, že Soul „vzhledem k hrozbě ze strany KLDR potřebuje rozvíjet vlastní vojenské kapacity“. Poslanci opoziční pravicové Strany svobodné Koreje požadovali už po letních raketových testech rozmístění těchto zbraní  na území Korejské republiky.  [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám