Hlavní obsah

Nové sankce proti KLDR omezují dovoz ropy a zaměstnávaní Severokorejců v cizině

New York
Aktualizováno

Rada bezpečnosti OSN v noci na úterý jednomyslně schválila nové sankce proti Severní Koreji kvůli šestému jadernému testu, který země uskutečnila 3. září. Sankce zakazují vývoz textilu ze země a omezují dovoz ropy, napsala agentura Reuters.

Foto: Joe Penney, Reuters

Americká velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová

Článek

Vývoz ropy do země je omezen na úroveň za posledních 12 měsíců. KLDR také bude moci podle nových sankcí dovézt nejvýše dva milióny barelů ropných produktů ročně. Hlavním dodavatelem ropy do KLDR je Čína.

Agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj uvedla, že KLDR dováží ročně 4,5 miliónu barelů zpracovaných ropných produktů a čtyři milióny barelů ropy.

Rezoluce také zavádí zákaz vývozu zemního plynu a kondenzátů do KLDR.

Omezení vývozu textilu

Textil byl loni druhou největší vývozní položkou KLDR po uhlí a dalších surovinách. Jeho hodnota podle údajů korejské agentury pro podporu obchodu a investic činila 752 miliónů USD (16,4 miliardy Kč). Téměř 80 procent textilu bylo vyvezeno do Číny.

Součástí rezoluce je zákaz vydávání nových pracovních povolení pro občany KLDR. Zaměstnávání Severokorejců v zahraničí představuje důležitý zdroj financí pro vládu.

„Režim tak nakonec přijde o další příjem ve výši 500 miliónů dolarů (téměř 11 miliard Kč) nebo i více ročně," uvedla americká zástupkyně v OSN Nikky Haleyová.

USA ustoupily, takže pro sankce hlasovali všichni

Sankce schválilo všech 15 členů RB OSN. Spojené státy původně požadovaly tvrdší usnesení požadující úplný zákaz dovozu ropy, částečnou námořní blokádu a zmrazení majetku vůdce Kim Čong-una, od svého návrhu však ustoupily, aby získaly podporu Číny a Ruska. Peking hrozil vetem, uvedl list The Guardian.

„Zpřísňování sankcí nás netěší. Neusilujeme o válku," řekla Haleyová.

Čínská státní tisková agentura Nová Čína napsala, že Washington dělá chybu, když odmítá diplomatická jednání s Pchjongjangem. Spojené státy podle ní musejí "přejít od izolace ke komunikaci", tak, aby ukončily "nekonečnou smyčku" na Korejském poloostrově, kdy jaderné a raketové testy "vyvolají přísnější sankce a přísnější sankce vyvolají další testy".

Nová rezoluce je už devátým podobným dokumentem, který RB OSN přijala od roku 2006 v souvislosti se severokorejskými jadernými a raketovými testy. Žádaný účinek ale zatím neměla žádná z nich, Pchjongjang navzdory všem varováním nadále pokračuje v úspěšných jaderných a raketových testech.

Reklama

Výběr článků

Načítám