Hlavní obsah

Šojgu: Rusko bude pokračovat, dokud nezíská, co chce

Moskva

Ruská armáda bude pokračovat v útoku na Ukrajinu až do dosažení stanovených cílů. Podle ruské státní agentury TASS to prohlásil tamní ministr obrany Sergej Šojgu.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

„Uskupení ozbrojených sil Ruské federace bude pokračovat ve speciální vojenské operaci do dosažení stanovených cílů,” řekl na úterní poradě Šojgu, který má zároveň hodnost armádního generála.

Šojgu navzdory důkazům svědčícím o opaku tvrdí, že ruská armáda neobsazuje ukrajinské území, a přijímá veškerá opatření k ochraně životů a bezpečnosti civilistů. Podle něj jsou údery vedeny pouze proti vojenským objektům a pouze vysoce přesnými zbraněmi.

Ztráty Moskvy jsou podle Ukrajinců vysoké. Ruský plukovník přiznal jen něco

Evropa

Tvrzení ruského ministra obrany je v rozporu se skutečností. Nejméně 102 civilistů na Ukrajině včetně 12 dětí při útocích zemřelo, dalších 304 bylo zraněno. Tato data byla oznámena OSN v pondělí, počet obětí od té doby narostl.

Kolik při válce už zemřelo vojáků, je obtížné nezávisle potvrdit. Podle Kyjeva přišlo Rusko od začátku útoku o 5710 vojáků. Rusko zase tvrdí, že kompletně ovládlo nebe nad Ukrajinou a že jeho síly zasáhly 1146 vojenských objektů, zničily mimo jiné 311 tanků a dalších obrněnců, 42 letadel a vrtulníků, 51 raketometů, 147 děl a minometů a 263 kusů speciální automobilové techniky.

Očima Saši Mitrofanova: Zlo v Rusku? Nejen tam. V Česku také

Komentáře

Ruská strana opakuje, že cílem její „speciální operace” je demilitarizovat Ukrajinu a zbavit ji „nacistů”. V tomto tvrzení jí nebrání ani fakt, že hlavou státu je Žid, jeho předkové byli zavražděni při holokaustu.

ANALÝZA: Putinovy fantasmagorie o Ukrajině a jak to bylo doopravdy

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám