Hlavní obsah

Ztráty Moskvy jsou podle Ukrajinců vysoké. Ruský plukovník přiznal jen něco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko od zahájení útoku přišlo o 5710 vojáků, uvedl v úterý ráno ukrajinský generální štáb s tím, že jde o odhad, který se teprve upřesňuje. Moskva vysoké ztráty popírá, současně však zablokovala stránky, kde jsou vidět zajatí ruští vojáci. Server Ukrajinska pravda zveřejnil jména 120 000 ruských vojáků nasazených na Ukrajině.

Foto: Vitaliy Gnidyi, Reuters

Zničené ruské pancéřované vozidlo Tigr v Charkově

Článek

Rusko mělo podle ukrajinského generálního štábu přijít o 5710 vojáků, přičemž dvě stě jich bylo zajato. Přijít mělo také o 29 letadel a 29 vrtulníků a 198 tanků a 846 bojových vozidel pěchoty, 77 děl, 24 raketometů, sedm prostředků protiletadlové obrany, 60 cisteren, tři bezpilotní letouny, dvě plavidla a 305 kusů automobilové techniky.

Rusko se, jak je u něj obvyklé, oficiálně ztráty nekomentuje, tentokrát se k nim ale vyjádřil plukovník Vladimir Truchan. Bylo to na přelomu týdne, v době, kdy Ukrajinci referovali o 3500 ruských vojácích vyřazených z bojů.

Do cizinecké legie v Ukrajině narukovali členové speciálních jednotek z USA či Británie

Válka na Ukrajině

„O žádných 3500 zabitých ruských vojáků nemůže být ani řeči. Takové množství by bylo několikanásobně vyšší než množství raněných, to by znamenalo, že by všechny cesty byly ucpané sanitkami a musely by být hromadně rozmístěné polní nemocnice, což nejde utajit. A nic takového nevidíme ani v ukrajinských médiích,“ uvedl Truchan na serveru politikus.ru.

Za nadsazené považují číslo i západní experti, zajímavá je ale plukovníkova zmínka o raněných. Z jeho slov je patrné, že jde o stovky vojáků.

Foto: Vitaliy Gnidyi, Reuters

Zničená ruská vozidla Tigr v Charkově

Ztráty už přiznal čečenský prezident Ramzan Kadyrov. „Mezi rodáky z Čečenské republiky již bohužel jsou ztráty. Dva zahynuli, dalších šest utrpělo různě těžká zranění,“ uvedl podle agentury Interfax na sociálních sítích.

„Tito chlapci si zvolili stát se hrdiny, kteří obětovali život za bezpečí dvou zemí. Dostali rozkaz omezit ztráty mezi civilním obyvatelstvem Ukrajiny, aby byly co nejmenší, a splnili jej,” dodal.

Ukrajinci zabili jednoho z velitelů obávaných Čečenců

Evropa

Ukrajinské kontrarozvědce se podařilo zneškodnit skupinu nebezpečných diverzantů z řad Kadyrovových bojovníků, kteří se po Kyjevu přemisťovali v sanitce, oznámil o víkendu poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Herašenko podle agentury Unian.

V ukrajinských médiích se objevily také zprávy o nasazení čečenských odstřelovačů u přístavu Mariupol.

Zajati jsou prý jen vojáci shánějící alkohol 

Ruský plukovník také popřel zprávy o zajatcích. Podle něj jde o „banderovskou propagandu”, i když se objevila videa, kde vojáci uvádějí své nacionálie i jednotky, u kterých působili. Podle něj jde o jednotlivce, kteří bez dovolení opustili jednotku, aby si v sousední vsi sehnali samohonku.

Ruské rodiny jsou v šoku. Vidí své blízké v ukrajinském zajetí

Evropa

„Takové je možné zajmout, ale to nejsou vojáci, to jsou útěkáři. Kdo by mu dal v době boje opušťák?“ ptal se Truchan.

Rusko přesto raději stránky, kde se objevují obrázky zajatých a jejich dokumentů, zablokovalo.

Mnohé ruské rodiny se teprve po zajetí svých blízkých dozvěděly, že bojují na Ukrajině. Nyní Ukrajinská pravda zveřejnila nacionálie 120 000 ruských vojáků, kteří bojují na Ukrajině i s jejich služebním číslem a číslem útvaru.

Palivo mohlo dojít

Plukovník také přiznal, že některým jednotkám mohlo dojít palivo nebo munice.

„Případy vypálených kolon za postupu jsou možné, to je válka, může se stát cokoli. Někdo udělal chybu, nedržel se trasy a skončil s prázdnými nádržemi. Za to někdo zaplatí. Vojenské operace na této úrovni jsou připravovány minimálně několik měsíců napřed, vše je spočítáno a v předstihu naskladněno a pro všechny případy ve větším množství,“ uvedl. Podle něj ale byly vypálené kolony opuštěných vozidel.

Putin poslal násilím na Ukrajinu „záklaďáky“. Změnili jim status na vojáky z povolání

Evropa

Plukovník zároveň popíral, že by byli na Ukrajině nasazeni vojáci základní vojenské služby: „V operaci nejsou ŽÁDNÍ vojáci základní služby, jen vojáci z povolání, kteří prodělali adekvátní výcvik. Proto se také operace neúčastní Bělorusové, mají celou armádu postavenou na odvedencích.“

Podle něj lze každému, kdo mluví o vojácích základní služby v operaci „směle plivnout do očí“. Nekomentoval však obvinění ruských matek, že vojáci byli nuceni vstoupit do armády.

Plukovník také přiznal odpálení severokrymského kanálu. Podle něj šlo o preventivní opatření, kdyby se náhodnou někteří z ukrajinských „nacistů“, jak označuje vedení země a jeho příznivce, pokusili vyhodit do povětří vyšší hráz. Ze stejného důvodu obhajoval zásahy ruských vojáků v areálu černobylské jaderné elektrárny.

Zajímavé také je, že stejný plukovník pocházející z Gomelu 5. ledna ubezpečoval, že v Bělorusku nikdy nebudou ruské jaderné zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám