Hlavní obsah

Slovensko své stíhačky MiG-29 Ukrajině neposkytne

– Bratislava • Aktualizováno

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) vyvrátil medializované informace, že Slovensko chce darovat své stíhačky MiG-29 Ukrajině. „Tato debata neproběhla, Slovensko to neplánuje,“ uvedl Naď na sociální síti.

Foto: TASR, Profimedia.cz

Slovenská stíhačka MiG-29

Článek

Ministr obrany opětovně připustil, že Slovensko se chce zbavit svých stíhaček MiG-29, jejichž servis na letišti Sliač u Zvolenu zabezpečují ruští technici. „Bylo by zatím extrémně nezodpovědné zbavit se prvku ochrany našeho vzdušného prostoru bez toho, abychom měli adekvátní náhradu,“ dodal Naď.

V Bratislavě přistálo ruské letadlo s palivem pro jaderné elektrárny

Evropa

Ministr potvrdil, že probíhají jednání o odchodu ruských techniků ze Slovenska a jednání o ochraně vzdušného prostoru od „geograficky blízkého spojence“. Bližší informace zatím nesdělil. Zde je však vhodné připomenout, že Slovensko má s Českou republikou od roku 2017 uzavřenou smlouvu o ochraně vzdušného prostoru, která má pomoci řešit podobné situace, kdy by jedna ze zemí nebyla z různých důvodů schopná bránit si své nebe.

„Smlouva upravuje vzájemné poskytování vojenské techniky a personálu ozbrojených sil smluvních stran pro plnění úkolů jak mimo integrovaný systém protivzdušné a protiraketové obrany Organizace Severoatlantické smlouvy, tak v rámci NATINAMDS, v případě krátkodobých i dlouhodobých výpadků této techniky jedné ze smluvních stran,“ sdělil Novinkám Marek Vala z tiskového oddělení českého ministerstva obrany.

Prováděcí dohoda pak umožňuje vojenským pilotům zasáhnout na území druhého státu ve chvíli narušení vzdušného prostoru. „Na žádost jedné smluvní strany může druhá smluvní strana poskytnout vojenskou techniku svých ozbrojených sil včetně příslušníků svých ozbrojených sil, kteří jsou k použití této techniky nezbytní, k zasahování proti objektu, který se pohybuje ve vzdušném prostoru žádající strany v rozporu s jejím právním řádem,“ stojí podle Valy přímo v dohodě.

Pokud by tedy Slovensko vzneslo požadavek, lze očekávat, že čeští piloti s gripeny převezmou ochranu nejen českého nebe, ale i toho slovenského.

Ruské stroje MiG-29 by měla nejpozději od ledna 2024 nahradit americká letadla F-16, která koupila ještě bývalá vláda premiéra Petra Pellegriniho (Hlas-sociální demokracie).

Unie slíbila letadla

Země Evropské unie pošlou v rámci vojenské pomoci na Ukrajinu nejen munici a protitankové systémy, ale podle ministra zahraničních věcí Unie Josepa Borella dostane Kyjev i bojová letadla. „Dokonce poskytneme proudová bojová letadla. Nemluvíme jen o munici. Poskytneme i mnohem důležitější zbraně pro vedení války,“ řekl Borell podle serveru I24News, aniž by specifikoval, jaká letadla a z jaké země.

Rusko chce druhé kolo jednání s Ukrajinou zítra

Zahraniční

Ukrajinský ministr zahraničních věci Dmytro Kuleba podle Borrella Unii požádal o „nějaký typ proudových letadel, která je ukrajinská armáda schopná provozovat. Některé členské státy mají tento typ letadel.“ Několik zemí EU získalo v dobách, kdy byly ještě členy Varšavské smlouvy, do výzbroje svých vzdušných sil tehdy velmi moderní MiGy-29. Zatímco ČR je vyměnila za polské vrtulníky W3 Sokol, další země je stále ještě využívají.

Michel: EU musí projednat žádost Ukrajiny o vstup

Zahraniční

Nejvíce, něco přes dvacet, jich má Polsko, které původně dodané „devětadvacítky” ze SSSR doplnilo kromě strojů z ČR ještě o MiGy-29 vyřazené z Německa. MiGy-29 má ve výzbroji i Bulharsko, které jich provozuje 15, a Slovensko. Všechny tyto země plánují nahradit migy západními stroji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám