Hlavní obsah

Rusko chce druhé kolo jednání s Ukrajinou zítra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev
Aktualizováno

Další kolo rusko-ukrajinských rozhovorů by se mělo konat ve středu 2. března, píše ruská agentura TASS s odvoláním na svůj zdroj z ruské strany. Ukrajina termín zatím nepotvrdila a podle Turecka, které je v kontaktu s Ruskem i Ukrajinou je středeční jednání nepravděpodobné.

Foto: Sergei Kholodilin, ČTK/AP

Ukrajinsko-ruské jednání probíhalo na blíže nespecifikovaném místě Homelské oblasti u řeky Pripjať na hranicích s Běloruskem.

Článek

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v úterý podle agentury Interfax-Ukrajina řekl, že Kyjev je připraven s Moskvou jednat a hledat řešení současného konfliktu, ale nebude plnit ruská ultimáta. Vyjednávači bojujících stran poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajině jednali v pondělí na bělorusko-ukrajinské hranici, rozhovory nepřinesly žádné zjevné výsledky, strany se ale dohodly na dalším jednání v následujících dnech.

První kolo jednání mezi Ruskem a Ukrajinou skončilo. Putin ustoupit nehodlá

Evropa

„Jak se původně dohodli, schůzka by se měla uskutečnit zítra (ve středu 2. března),“ cituje TASS svůj zdroj.

Ukrajina termín zatím nepotvrdila

Šéf ukrajinské diplomacie Kuleba v úterý novinářům na virtuální tiskové konferenci řekl, že Kyjev se o svém postoji teprve rozhodne. „Nyní analyzujeme to, co se stalo včera (v pondělí), sdělené postoje... Rozhodneme se o svém postoji a pak se v případě potřeby připravíme na nové jednání. Věříme, že by k němu mělo dojít, protože Ukrajina věří v diplomacii a jsme připraveni na diplomatické řešení tohoto konfliktu,” řekl ukrajinský ministr zahraničí podle agentury Interfax-Ukrajina.

Ukrajinským Chersonem se valí ruské pancéře

Evropa

Kuleba zároveň zdůraznil, že ukrajinská delegace nevyrazí na jednání, pokud Rusko hodlá pouze hlásat svá ultimáta. „Budeme jednat a hledat řešení. Ale nebudeme plnit ruská ultimáta a rozmary,“ dodal.

Mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin v úterý večer uvedl, že středeční jednání je nepravděpodobné vzhledem k nerealistickým požadavkům, kterými Moskva podmiňuje ukončení svého útoku. "Pravděpodobně bude (jednání) odloženo o pár dní, jsme v kontaktu s vyjednávacími týmy," uvedl Kalin v rozhovoru se stanicí CNN Türk. Ankara se v rusko-ukrajinské válce snaží vystupovat jako prostředník mezi Moskvou a Kyjevem. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyzval Moskvu a Kyjev k okamžitému klidu zbraní.

Ruská a ukrajinská delegace v pondělí jednaly na ukrajinsko-běloruských hranicích. Oba týmy se pak dohodly na dalším kole rozhovorů a zamířily do svých metropolí ke konzultacím, sdělil jeden z ukrajinských zástupců Mychajlo Podoljak. Vedoucí ruské delegace Vladimir Medinskij prohlásil, že příští schůzka bude na polsko-běloruské hranici.

Záběry z Charkova ukazují, jak rozsáhlý byl ruský ranní raketový útok

Zahraniční

Představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Podoljak jednání označil za „těžká“, ačkoliv se podle něj obešla bez „závazných ultimát“ z ruské strany. „Ruská strana bohužel stále krajně neobjektivně nahlíží na destruktivní procesy, které započala,“ napsal po jednání na Twitteru.

Předseda zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonid Sluckij řekl, že obě strany „našly řadu důležitých bodů, ve kterých by bylo možné dosáhnout pokroku“.

Reklama

Výběr článků

Načítám