Hlavní obsah

Slovensko čeká na 400 tisíc běženců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Zakarpatsku, nedaleko slovensko-ukrajinské hranice, se zdržuje asi 400 tisíc lidí, kteří uprchli před válkou ve východní části Ukrajiny. Podle odborníků musí být Slovensko připravené, že v případě zhoršení situace se může větší masa lidí přesunout přes hranice. Pokud těžiště bojů zůstane na východě Ukrajiny a západ jich bude ušetřen, je možné, že se útěk přes hranice konat nebude.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinští uprchlíci na nádraží v Košicích

Článek

Utečenci v klášteře

Košický kraj je připravený ubytovat 7000 osob a připravuje řešení, aby zvýšil své kapacity na 20 až 30 tisíc lidí. K tomuto účelu chtějí vybudovat velká stanová městečka u Sobranců, Michalovců a v okresu Košice a okolí. Zároveň by se měla přesměrovat humanitární pomoc z kamionů na železnici.

Snížil by se tím provoz na hraničních přechodech a humanitární zásilky by se dostaly přímo do těch oblastí Ukrajiny, kde je to nejvíc potřeba. Někteří utečenci našli svůj přechodný domov v rekonstruo­vaném františkánském klášteře v centru Rožňavy. Budova se začala stavět v polovině 18. století a mniši v ní bydleli do roku 1950, kdy se klášter uzavřel.

Na maturitní obory SŠ se z ukrajinských uprchlíků hlásí zatím spíše jednotlivci

Věda a školy

Do roku 1992 byl v budově domov důchodců a pak už jen chátrala. Nakonec ji získalo občanské sdružení, které zde zřídilo kulturně-kreativní centrum. Sdružení zamýšlelo letos na jaře otevřít ubytovací část kláštera se šesti pokoji pro turisty.

„Když vpadli Rusové na Ukrajinu, těch šest pokojů jsme nabídli běžencům,“ řekl webu aktuality.sk Richard Petro z občanského sdružení. Financování vyřešili neobvykle, když si Slováci mohou prostřednictvím platformy Airbnb rezervovat ubytování v klášteře a tím uhradí náklady na pobyt Ukrajinců. Učinilo tak už asi 40 Slováků a ubytování je předplacené ještě na celý duben.

Reklama

Výběr článků

Načítám