Hlavní obsah

Slovenská vládní strana nadbíhá Kotlebovým extremistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Protiinflační balíček prošel ve slovenském parlamentu pomocí hlasů části opozice a nezařazených poslanců. Nyní předložil vládní poslanec návrh o zákazu používání duhových vlajek na budovách státních úřadů a škol společně s poslancem, který se do parlamentu dostal na kandidátce krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko (LSNS).

Foto: Foto Profimedia.cz

Igor Matovič, ministr financí a šéf vládní strany Obyčejní lidé, si spolupráci s krajní pravicí pochvaluje.

Článek

Celé to začal Igor Matovič, ministr financí a šéf nejsilnější vládní strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), který se při návrhu protiinflačního balíčku dostal do sporu s další vládní stranou, Svoboda a solidarita (SaS) Richarda Sulíka. Bez hlasů poslanců SaS hrozilo, že mu návrh neprojde, tak neváhal a začal jednat také s LSNS, čímž prolomil tabu.

Jde o duhové vlajky

Nyní předložil poslanec OLaNO György Gyimesi do parlamentu návrh o zákazu používání duhových vlajek na budovách státních úřadů a škol společně s poslancem Tomášem Tarabou, který se do parlamentu dostal na kandidátce LSNS. „Šlo to mimo poslanecký klub. Všichni se teď zlobíme,“ reagovala Monika Kozelová, poslankyně OLaNO.

Jsem opravdu hrdý na to, že se k nám přidali lidé z LSNS
Igor Matovič, slovenský ministr financí

Dvojice navrhuje, aby na a v budovách státních úřadů a škol bylo zakázáno umísťování symbolů hnutí, organizací, komunit a ideologií propagujících jakýkoliv druh sexuální orientace. Za porušení zákona by hrozila pokuta až do sedm tisíc eur (173 tisíc korun).

Michal Šipoš, poslanec OLaNO, hovoří o porušení koaliční smlouvy, poslankyně SaS Jana Bittó Cigániková o jejím pošlapání.

Juraj Šeliga, poslanec za vládní stranu Za lidi, označil návrh zákona za protiústavní. Upozorňuje, že při zmíněné formulaci zákona by z veřejných budov musely zmizet také křesťanské kříže, protože základem křesťanství je přesvědčení o heterosexuálním vztahu.

Matovič navrhne zdanění ruské ropy zpracovávané na Slovensku

Válka na Ukrajině

Taraba se proti tomuto tvrzení okamžitě ohradil. „Kříž je symbolem náboženství, nikoliv společenství hlásajícího se­xuální orientaci,“ vzkázal Šeligovi.

V koaliční smlouvě se jasně píše, že žádná ze stran nemůže prosazovat své zájmy na úkor jiné koaliční strany společným postupem s opozicí. Opoziční návrhy mohou vládní poslanci podpořit jen v případě, pokud jsou v souladu s hodnotami a se zájmy koaliční rady a pokud to koaliční rada dopředu schválila.

A co dál?

Matovič si spolupráci s extremisty pochvaluje. „Jsem opravdu hrdý na to, že se k nám přidali lidé z LSNS,“ nechal se slyšet po hlasování o protiinflačním balíčku.

Inflace na Slovensku stoupla na 11,8 procenta, je nejvyšší od června 2000

Ekonomika

Teď se dokonce snaží prosadit, aby do televizních diskusí zvali pouze politiky těch stran, které prošly volbami. Pokud by se mu něco takového podařilo, větší prostor na obrazovkách by dostali politici LSNS a například politici strany Hlas-sociální demokracie Petra Pellegriniho by z diskusí zmizeli. Hlas totiž vznikl až po parlamentních volbách v roce 2020 odštěpením od strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica.

Jak by Slováci volili (v procentech)

Hlas-sociální demokracie18,2
Svoboda a solidarita14,3
Směr-sociální demokracie13,5
OLaNO10,7
Progresivní Slovensko9,7
Křesťanskodemokratické hnutí7,7
Republika6,2
Jsme rodina6,1

Reklama

Výběr článků

Načítám