Hlavní obsah

Šestaosmdesátiletá žena získala v Izraeli korunku Miss přeživší holokaustu

Jeruzalém

Šestaosmdesátiletá prababička v úterý v Jeruzalémě získala korunku Miss přeživší holokaustu. Cílem této poněkud netypické každoroční soutěže krásy je vzdát hold ženám, které čelily hrůzám nacismu. Nejmladší z deseti soutěžících bylo v letošním kole 79 let, nejstarší 90, informuje agentura Reuters.

Foto: Reuters

Miss přeživší holokaustu Salina Steinfeldová

Článek

Soutěž se konala po roční přestávce, protože musela být loni kvůli koronaviru odložena. Soutěžící s vyčesanými vlasy a večerním líčením se prošly po přehlídkovém molu v jeruzalémském muzeu v róbách se šerpami.

Podle organizátorů akce vyzdvihuje půvab a vzbuzuje respekt ke zmenšujícímu se počtu Židovek, které si vybudovaly nový život v Izraeli poté, co jim bylo za druhé světové války ukradeno mládí.

Doživotí za brutální antisemitskou vraždu 85leté ženy, která přežila holokaust

Evropa

„Po tom, čím jsem si prošla za holokaustu, se mi nikdy nesnilo, že budu tam, kde jsem teď, že budu mít velkou rodinu: dvě děti, čtyři vnoučata a dvě pravnoučata,” uvedla soutěžící Kuka Palmonová, která přežila pogromy v rodném Rumunsku.

„Navzdory tomu všemu, tu dnes jsem, ve skvělém věku 87 let. Je to něco božského, je to úžasné,” dodala.

Vítězka soutěže Salina Steinfeldová se také narodila v Rumunsku, kde přežila útoky nacistů, než se v roce 1948 přestěhovala do Izraele, uvedli organizátoři.

Mezi dalšími soutěžícími byla žena, která se narodila v Jugoslávii a přežila fašistický koncentrační tábor na ostrově Rab na území dnešního Chorvatska.

Soud v Izraeli zastavil aukci tetovací sady, která se používala v Osvětimi

Blízký a Střední východ

Někteří komentátoři vyjádřili obavy, že soutěž zneucťuje památku zhruba šesti milionů Židů zavražděných nacisty.

S tím však nesouhlasí Dana Papoová, jejíž babička Rivka byla dnes jednou ze soutěžících. Podle Papoové si soutěžící „zaslouží, aby každý viděl, kolik krásy je v těchto ženách, které si prošly takovými hrůzami”.

„Ukážeme jim, jak moc je milujeme a vážíme si jich. Díky nim máme budoucnost a máme zemi,” poznamenala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám