Hlavní obsah

Doživotí za brutální antisemitskou vraždu 85leté ženy, která přežila holokaust

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Trest doživotí dostal 32letý Francouz Yacien Mihoub, který v březnu 2018 při zpackané loupeži ubodal jedenácti ranami 85letou Mireille Knollovou, která přežila holokaust. Její tělo pak zapálil. Její vražda vyvolala pobouření a mnoho otázek, jak je ve Francii rozšířen antisemitismus, který vede část Židů k opuštění země.

Foto: Profimedia.cz

Yacine Mihoub (vlevo) a Alex Carrimbacus před soudem ve Francii

Článek

Na patnáct let byl odsouzen Mihoubův komplic 25letý Alex Carrimbacus za loupež motivovanou antisemitismem.

Pařížská Židovka Knollová za války jen těsně unikla deportaci do vyhlazovacího tábora. Žila poblíž Mihoubovy matky a v době jeho dětství mu zastupovala babičku.

U soudu zaznělo, že útok na ženu, která trpěla Parkinsonovou chorobou, byl motivován antisemitismem a předsudky proti Židům. Mihoub byl přesvědčen, že Knollová jako Židovka má v bytě „ukryté poklady“.

Přežila holokaust, teď ji zabili. Francii šokovala rasově motivovaná vražda 85leté židovky

Evropa

Carrimbacus vypověděl, že v době, kdy ženu Mihoub bodal, křičel Allahu akbar.

Oba pachatelé na sebe navzájem shazovali odpovědnost.

Útok vzbudil velké pobouření a také vyvolal otázku, nakolik je v současné Francii antisemitismus rozšířen. Carrimbacus a Mihoub vraždili jen rok poté, co Kobili Traoré vyhodil z okna bytu 65letou Židovku Sarah Halimiovou, přičemž také křičel heslo Alláh je veliký. Traoré ale odsouzen nebyl, protože nadměrné požití konopí snížilo jeho rozpoznávací schopnosti.

Přepis rozhovoru útočníka z košer obchodu s francouzskou televizí

Evropa

Po útoku na satirický časopis Charlie Hebdo, při kterém dva muslimští radikálové zabili dvanáct lidí v redakci, zaútočil Amedy Coullbaly věrný Islámskému státu na košer samoobsluhu v Paříži. Držel v něm rukojmí a čtyři z nich zabil.

Kvůli antisemitismu řada Židů odešla z Francie do Izraele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám