Hlavní obsah

Senát USA dal zelenou sankcím proti Sýrii

DPA, ČTK, ik, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Senát Spojených států v úterý večer vyslovil souhlas se zavedením hospodářských sankcí proti Sýrii, kterou USA obviňují z podpory terorismu. Podobně jako v říjnu Sněmovna reprezentantů i Senát odsouhlasil sankce drtivou většinou - 89 hlasy proti čtyřem záporným - a tím dal zelenou pro přijetí nového zákona.

Foto: archiv hradu

Hrad Kašperk

Článek

Prezident George W. Bush tak bude mít pravomoc uvalit hospodářské i diplomatické sankce na Sýrii, pokud to bude v americkém národním zájmu.

Sýrie - útočiště teroristů?

"Syrský režim si těžko může vybírat. Může pokračovat v ukrývání a podpoře teroristických skupin, nebo může také jednat tak, aby přispěl k obnovení stability na Blízkém východě," prohlásil předseda výboru pro zahraniční záležitosti Senátu republikán Richard Lugar, který je zároveň spoluautorem textu zákona.

V zákoně se stanoví, že Sýrie musí přestat podporovat terorismus, ukončit 13 let trvající okupaci Libanonu, přestat usilovat o získání nebo výrobu zbraní hromadného ničení a balistických raket dlouhého doletu a zastavit pronikání terorismu a zbraní do Iráku.

"Nemůžeme mít vztahy se Sýrií a zavírat oči před pravdou. A pravda je ta, že de facto podporují terorismus způsoby, které jsou velmi, velmi jasné," poznamenala k tomu kalifornská senátorka Barbara Boxerová.

Na seznamu od 70. let

USA tvrdí, že Sýrie poskytuje útočiště vůdcům palestinských extremistických hnutí Hamás a Islámský džihád. Ministerstvo zahraničí USA je označuje za teroristické organizace.

USA umístila Sýrii na seznam zemí, které podporují terorismus již v sedmdesátých letech. Udržuje s ní však plné diplomatické styky.

Nové sankce by ale podle odborníků neměly mít výrazný ekonomický efekt, neboť obchodní vztahy mezi oběma zeměmi nejsou významné. Syrští diplomaté však již varovali, že uvalení sankcí poničí americkou pozici na Blízkém východě.

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelci napadli území v Sýrii

Izraelští vojáci napadli v časných ranních hodinách palestinský uprchlický tábor v Sýrii. Útok na území cizího států tamější úřady zdůvodnily snahou...

Sýrie neprosadila svůj návrh rezoluce

Okamžitě po nedělním útoku izraelských bombardérů na palestinskou základnu Ajn Sáhir v Sýrii Damašek požádal o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Sýrie...

Výběr článků

Načítám