Hlavní obsah

Sázkař prohrál během pár dní miliony a zabil se, rodina nic nedostala

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Angličan Chris Bruney byl závislý na sportovním sázení. Poté, co během několika měsíců prohrál na internetu téměř 150 tisíc liber (4,5 milionu korun), spáchal v roce 2017 sebevraždu. Pozůstalá rodina dodnes bojuje proti provozovateli sázkové kanceláře, kterého viní ze smrti Bruneyho - odškodného se však nikdy nedočkala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bruney, kterému bylo v době sebevraždy 25 let, pracoval jako inženýr elektrotechniky a jeho roční příjem činil 60 tisíc liber (1,8 milionu korun). Během světového šampionátu ve fotbale v roce 2014 však propadl sportovnímu sázení, což ho nakonec dovedlo až k sebevraždě, píše britský Daily Mail.

Když si během Vánoc roku 2016 založil konto u sázkové kanceláře Winner, kterou provozovala společnost Playtech, stal se kvůli vysokým vkladům „VIP členem”. Během necelých pěti měsíců prohrál v přepočtu čtyři a půl milionu korun, sázková kancelář jej navíc podpůrnými zprávami motivovala v dalších sázkách, zejména pomocí dárků a finančních bonusů.

Jen během posledních dní, kdy byl Bruney naživu, sázková kancelář odměňovala „VIP člena” bonusy ve výši stovek liber a povolila mu sázet vyšší částky, než jaké jsou stanovené limity. Celkem získal od sázkové kanceláře Bruney asi 4500 liber (135 tisíc korun) jako motivaci do dalších her. Chodily mu také smsky, ve kterých jej „osobní manažer konta” přesvědčoval o tom, aby nadále sázel.

Poté, co během pěti dní v dubnu 2017 prohrál asi 119 tisíc liber (3,5 milionu korun), spáchal Bruney sebevraždu. Od té doby se pozůstalá rodina snaží dostat z provozující firmy odškodné, to se však doposud nepodařilo.

„Jsem přesvědčená o tom, že společnost Winner a její provozovatel můžou za smrt mého syna. Nyní jsem zklamaná a zlomená. Spravedlnost byla zamítnuta, přestože komise rozhodla o pochybení. Nedostali jsme nic, tak jaký ten boj měl smysl? Naší jedinou nadějí je, že upozorníme ostatní lidi na nebezpečí hazardních společností a celého jejich ‚VIP systému‘,” uvedla matka Bruneyho, která nyní případ zveřejnila.

Zůstalo u omluvy

Společnost Winner, dceřiná společnost Playtechu, již neexistuje. Britská komise pro hazardní hry (Gambling Commission) po prošetření případu uvedla, že společnost Winner pochybila, když si neověřila, zda si Bruney může dovolit prohrát tak vysokou částku, ani jak prožívá pocity z prohraných peněz a strávený čas hazardem, jak to britský zákon o hazardu vyžaduje.

Mobilní aplikace pomůže hráčům hlídat útraty za hazard

Software

„Smrt pana Bruneyho byla tragickou událostí a vyjadřujeme nejhlubší soustrast pozůstalé rodině. Upřímně se omlouváme a přebíráme plnou zodpovědnost za regulační pochybení, které uvedla Britská komise pro hazardní hry. K pochybení došlo ve společnosti, která již neexistuje. Od té doby jsme investovali prostředky tak, aby k podobným případům nedocházelo,” uvedla v úterý Claire Milneová ze společnosti Playtech.

Reklama

Výběr článků

Načítám